هر طور که بخواهید برنامه ریزی کنید، زمانی که فرزند جدیدی در خانواده شما به دنیا میآید، حسادت فرزند بزرگتر به کوچکتر به وجود می آید. وقتی بچه دوم به دنیا میاد، می تواند برای کودک بزرگتر شما ناراحت کننده باشد. از این گذشته، آنها به توجه شما عادت کردهاند.
تعجب نکنید اگر متوجه شدید که کودک بزرگتر به اندازه شما از فرزند جدیدتان خوشحال و هیجان زده نیست.
بهتر است قبل از اینکه کودک جدید وارد خانواده شما شود حسادت فرزند بزرگتر به کوچکتر را کنترل کنید. وقتی شما به کودک بزرگترتان می گویید که یک برادر کوچک خوشگل برات میارک باهات هم بازی میشه. وقتی برادر کوچک به دنیا میآید و کودک شما به این فکر میکند: «دارید منو گول میزنید؟ این نوزاد تپلی که تمام وقت و توجه شما را می گیرد، قرار است سرگرم کننده باشد؟» آیا جای تعجب است که در این زمان کودک شما گیج شده باشد؟
10 نکته برای رفتار با فرزند اول هنگام تولد فرزند دوم
اولین هدف شما درباره حسادت بچه اول به بچه دوم محافظت از کودک است. دوم، این است که به فرزند بزرگتر خود بیاموزید که چگونه با خواهر یا برادر جدیدش به روش های مناسب تعامل داشته باشد. با او صحبت کنید، راهنمایی کنید و تشویق کنید. با این حال، تا زمانی که مطمئن نشدید که به هدف دوم خود رسیده اید، بچه ها را با هم تنها نگذارید.
بچه اول را درگیر کارهای بچه دوم کنید
یکی از مهم ترین نکات در تربیت کودک این است که آنها را وادار به تعامل با یکدیگر کنید. میتوانید از کودک بزرگترتان بخواهید که بطری را برای تغذیه به شما بدهد. شما می توانید ببینید که آیا او کمکی در نگهداری فرزند تازه متولد شده به شما میکند یا خیر.

سعی کنید کودک شما در قبال خواهر یا برادر کوچکترش حس مسئولیت پذیری داشته باشد و حس کند که نقش بسیار پررنگی در کارهای او دارد. شما باید آنها را راهنمایی کنید زیرا ممکن است تفسیر کودک از یک موقعیت می تواند نادرست باشد و باید توجه داشته باشید که انتظار زیادی از آنها نداشته باشید.
گاهی اوقات کودک اول را در اولویت قرار دهید
مهم نیست که معمولاً چقدر نوزادتان اولویت بوده، چند بار اهمیت دادن به کودک بزرگتر می تواند معجزه کند.
سعی کنید در حضور کودک بزرگتتان به نوزادتان بگویید که باید منتظر بماند تا پوشکش را عوض کنید، که میان وعده خواهر یا برادر بزرگترشان را بدهید. هر چیزی که به آنها نشان دهد که در حال حاضر، در این ثانیه، آنها اولویت شما هستند.
دیدگاه آنها را تایید کنید
«در کنار هم بودن» همراه با تصدیق گاه به گاه دیدگاههای فرزند برگترتان میتواند دنیایی متفاوت ایجاد کند. قدردانی هایی مانند «آره، بچه ها خیلی گریه می کنند، نه؟» یا « ای کاش میشد، تنهایی با هم بنشینیم و وقت بگذرانیم» به آنها این امکان را می دهد که متوجه شوند که چقدر برای شما ارزشمند هستند.
والدینی که ارتباط باز و سازنده با فرزندان خود ایجاد می کنند به کودکان خود کمک می کنند تا استرس را به خوبی مدیریت کنند.
پرخاشگری فرزند بزرگتر را جدی بگیرید
مهم ترین علت قلدری کودکان نسبت به خواهر یا برادر کوچک ترشان حس حسادت است. یک پژوهش نشان داد که 46 درصد از کودکان گفته اند که قربانی پرخاشگری خواهر و برادر بزرگتر خود شده اند، از طرفی 35.6 درصد از بچه ها اعتراف کرده اند که نسبت به خواهر و برادر کوچکتر خود پرخاشگر بوده اند.
کودکان ممکن است اسباب بازی را به سمت خواهر یا برادر خود پرتاب کنند، آنها را نیشگون بگیرند یا به آنها ضربه بزنند. احتمالاً شما هم هوس می کنید که سر آنها فریاد بزنید. اما درعوض، توجه خود را به این موضوع معطوف کنید که مطمئن شوید حال کودک شما خوب است و سپس مطمئن شوید دوباره صدمه نبینند.

عزیزان فرزندپروری مثبت و روابط خوب درون خانواده، سطح پرخاشگری را کاهش می دهد. از طرف دیگر، خشونت والدین، سطح پرخاشگری کودکان را افزایش می دهد. شما باید سعی کنید کودکان بزرگتر خود را تشویق کنید تا در مورد هر خشم یا حسادتی که نسبت به خواهر یا برادر کوچکتر خود احساس می کند صحبت کند. اینها احساسات عادی هستند و بهتر است در مورد آنها صحبت کنند تا اینکه آنها را سرکوب کنید.
کودکان را به هم مقایسه نکنید
اینکه از فرزند بزرگتر خود بپرسید که چرا نمی تونی مثله خواهر یا برادر کوچکتر خود باشی، غیر ضروری و غیر مفید است. لطفا خودتان را کنترل کنید – حتی زمانی که خسته اید و استرس دارید.
تا مطمئن نشدید آنها را با هم تنها نگذارید
بهتر است که بتوانید فرزندانتان را با هم تنها بگذارید و بدانید که حالشان خوب خواهد شد و اتفاق بدی رخ نمی دهد. برای مدتی، باید از نزدیک مراقب باشید تا مطمئن شوید که فرزند بزرگتر شما – حتی به طور تصادفی – وقتی که حضور ندارید به کودک کوچکترتان آسیب نمی رساند.
اگر کودک بزرگتر خواهش میکند تا خواهر یا برادر جدیدش را در آغوش بگیرد، او را روی یک سطح نرم روی زمین بنشینید و به او کمک کنید تا نوزاد را بغل کند.

با کودک بزرگتر خود هم وقت بگذرانید
هیچ چیز نمی تواند باعث شود فرزند بزرگتر شما احساس بهتری نسبت به خواهر یا برادرش داشته باشد تا اینکه با شما به تنهایی وقت بگذراند. اگر شیر میدهید و نمیتوانید نوزاد خود را برای مدت طولانی ترک کنید، یک پارک رفتن سریع میتواند باعث شود که او احساس کند دوباره توجه شما را به خود جلب کرده است.
کیفیت رابطه والد-کودک در خانه می تواند بر پیامدهای شناختی و اجتماعی-عاطفی کودکان پیش دبستانی تأثیر بگذارد.
به فرزند بزرگتر خود بگویید که نوزادتان چقدر او را دوست دارد
گفتن «ببین چقدر دوستت دارند» و «دوستت دارند دوچرخه سواریتو ببینند» باعث میشود فرزند بزرگترتان احساس کند که واقعاً در شاد کردن خواهر یا برادر کوچکتر خود نقش دارد. تربیت گرم، مقتدرانه به کودکان کمک کند تا استرس را مدیریت کنند. با افزایش اعتماد به نفس آنها به تغییرات زندگی خود پاسخ بهتری خواهند داد.
سعی کنید برنامه های قبلی کودک بزرگتر حفظ شود
کودکان بزرگتر شما به برنامه های قبلی زندگیشان عادت کرده اند. بنابراین اگر بتوانید این روند را حفظ کنید خیلی عالی است، در هفتههای اولیه پس از تولد نوزاد، آنها بسیار حساس هستند. و این موضوع میتواند در لوس شدن کودک تاثیر بگذارد. درک کنید که آمدن یک فرزند جدید در خانواده، یک تحول بزرگ در زندگی آنها است.
به یاد داشته باشید که برای همیشه دوام نخواهد داشت
وقتی بچههای بزرگتر نسبت به خواهر و برادرهای نوزاد خود حسادت میکنند، ممکن است احساس کنید که این حسادت هرگز پایان نخواهد یافت. اما این احساسات منفی اگر درست مدیریت شود دوام نمی آوررد. مطمئن باشید قبل از اینکه متوجه شوید، فرزندان بزرگتر و کوچکتر شما بهترین شریک یکدیگر خواهند بود. همچنین به یاد داشته باشید که هم بچه اول و هم بچه دوم شما با داشتن خواهر یا برادر از نظر اجتماعی و عاطفی پیشرفت می کنند. در نظر داشته باشید در صورتی که با این راهکارها نتوانستید مشکل بین دوتا فرزند خود را حل کنید بهتر است که از مشاوره کودک کمک بگیرید.

سوالات متداول
آیا درگیر کردن کودکان با یکدیگر در کاهش حسادت بین آنها نقش دارد؟
بله از این طریق میتوان کمک کرد تا حسادت بین بچه ها کمتر شود.
چه راهکارهایی را برای ارتباط بهتر بین فرزندان خود میتوانیم بکار ببریم؟
سعی کنید فرزند بزرگتر را در امور فرزند کوچکتر درگیر کنید، هرگز آنها را با یکدیگر مقایسه نکیند، نسبت به پرخاشگری آنها حساس باشید.