عاشق شدن در نوجوانی برای همه افراد اتفاق افتاده است و خاطرات بسیاری از این دوران در ذهن دارند. به طور قطعی نمیتوان گفت که عشق از چند سالگی شروع میشود اما از زمانی که دختر یا پسر به سن بلوغ میرسند باید انتظار آن را داشت. زمانی که نوجوانی در این دوران عاشق میشود، والدین بسیار نگران میشوند که چگونه با فرزند خود برخورد کنند. برای اینکه نحوه برخورد با نوجوانی که عاشق شده را بدانید باید سعی کنید فرزند خود را به خوبی بشناسید تا بتوانید به او کمک کنید. گاهی در این بین نیز ممکن است نوجوان شما مایل به ازدواج با فرد بزرگتر نیز باشد و به او علاقه داشته باشد. در نتیجه باید بتوانید به درستی او را راهنمایی کرده و از یک متخصص نیز کمک بگیرید. برای اینکه بدانید نحوه درست برخورد با نوجوان عاشق چگونه است، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
دلیل عاشق شدن نوجوانان چیست و چه نشانهای دارد؟
علت عاشق شدن نوجوانان بسیار متعدد است و نشانههای بسیاری نیز دارد که میتواند بیانکننده احساسات آنها باشد. عاشق شدن در نوجوانی اغلب به دلیل مشکلات دوران بلوغ است و در بیشتر مواقع زودگذر است. حل کردن این مسئله به کمک روانشناسی عشق در نوجوانی و مراجعه به مشاور بسیار سودمند است. عشق در نوجوانان نشانههای مختلفی دارد که میتوان به برخی از آنها اشاره کرد:

- استرس و اضطراب هنگام برخورد با والدین
- متحول شدن جمع دوستان و افرادی که با آنها در ارتباط بوده است
- تحول در نوع پوشش و ظاهر نوجوان
- رفت و آمدهای گاه و بی گاه و مشکوک
- استفاده زیاد از اینترنت، تلفن همراه، رایانه و…
- تغییر خلق و خو و رفتار
- افت تحصیلی
رفتار مناسب والدین در برخورد با نوجوان عاشق باید چگونه باشد؟
نحوه برخورد با نوجوانی که عاشق شده بسیار حائز اهمیت است و والدین باید به درستی فرزندان خود را از آسیبهای پیش رو آگاه کنند. در ادامه روشهای صحیح برخورد با نوجوان عاشق را بررسی خواهیم کرد.
پرهیز از سرزنش کردن نوجوان
عشق در نوجوانی از نظر روانشناسی میتواند خطرساز باشد. به همین دلیل توصیه میشود به هیچ عنوان آنها را سرزنش نکنید. سرزنش والدین باعث سلب اعتماد نوجوان نسبت به شما میشود. پس بهتر است فرزند خود را سرزنش نکنید تا نوجوان بتواند به شما اعتماد کرده و به راحتی صحبت کند.
ایجاد رابطه دوستانه با فرزند خود و صمیمیت بیشتر
همانطور که میدانید نوجوانان با دوستان و افرادی که تفکری نزدیک به آنان دارند به خوبی ارتباط برقرار کرده و احساساتشان را با آنها در میان میگذارند. در نتیجه در نحوه برخورد با نوجوانی که عاشق شده باید سعی کنید یک رابطه دوستانه با او تشکیل دهید و صمیمیت را افزایش دهید و او را در قالب یک دوست راهنمایی کنید.

پرهیز از جنگ و ستیز
از آنجایی که عاشق شدن در نوجوانی بسیار حساس است و باید به درستی با آن برخورد شود، نباید با جنگ و ستیز و خشونت با نوجوان رفتار کرده و او را منع کنید. زیرا با این کار باعث میشوید نوجوان از شما دوری کرده و بیشتر به فردی که به او علاقهمند است جذب شود. در نتیجه اگر پدر و مادری هستید که روی خشم خود کنترل ندارید، میتوانید از مشاوره روانشناسی برای این کار کمک بگیرید.
حمایت از فرزند خود
از دیگر رویکردها در نحوه برخورد با نوجوانی که عاشق شده، حمایت والدین است. به این معنا که به جای انتقال حس نگرانی، اضطراب و محدودیت به نوجوان خود، او را در این باره راهنمایی کنید. همچنین باید به او این فضا را بدهید که در حالیکه به قوانین و مقررات خانه و خانواده احترام میگذارد، بتواند خودش نیز در این زمینه تجربه کسب کند. در این موقعیت والدین تنها میتوانند گاهی از اوضاع و شرایط رابطه از فرزند خود سوال کنند و تا زمانی که او مایل به جواب دادن و صحبت است، به گفتگو ادامه دهند.
مدیریت فضای مجازی
زمانی که عاشق شدن در نوجوانی برای فرد پیش میآید مایل است دائم با فرد مقابل خود چت کند و وقتش را در فضای مجازی و با او بگذراند. پس در این دوران باید سعی کنید فعالیتهایی را در نظر بگیرید و نوجوان را با آنها مشغول سازید. به گونهای که هم او را از این فضا دور کنید و هم حس محدودیت و بدی را به او منتقل نکنید.
پرهیز از سوتی گرفتن یا مچ گیری
به یاد داشته باشید که اگر سعی کنید فرزند خود را در موقعیتهای مختلف گیر بیندازید و مچ او را بگیرید همه چیز را خراب میکنید. این کار باعث دور شدن و ترسیدن فرزند از شما میشود و از این کار خوششان نمیآید. آنها مایلند شما احساساتشان را قبول کنید و با آنها همراه شوید. پس سعی کنید به جای اجبار برای ترک رابطه، با کنار آمدن و رفاقت با فرزندتان اوضاع را در دست بگیرید.

آموزش رابطه صحیح و حد و حدود آن به نوجوان
اگر نوجوان شما در حال تجربه عشق در سنین نوجوانی است و افکار ازدواج را در سر میپروراند، باید با او در این زمینه صحبت کنید. با او درباره مشکلاتی که در ازدواج در سن پایین وجود دارد گفتگو کنید و به او تفهیم کنید که احساسات و روابط حد و حدود خود را دارند و نباید زندگی او را به طور کامل تحت تاثیر قرار دهد. بلکه اگر قرار است این حس و رابطه حفظ شود باید به گونهای باشد که باعث رشد و پیشرفت او شود نه مانع آن!
تنها نگذاشتن نوجوان
به دلیل روحیه حساس یک نوجوان و بروز احساسات شدید نباید او را تنها بگذارید. در این مواقع نوجوان به راحتی نمیتواند احساسات خود را بیان کند، به خلوت کردن و تنهایی تمایل دارد و مواردی از این قبیل که باعث میشود کودک افسرده شود و حتی به خود آسیب برساند. در نتیجه نباید او را تنها بگذارید، بلکه باید با او کاملا منطقی و با مهربانی صحبت کنید تا نوجوان شما آرامتر شود.
احترام به احساس نوجوان
عشق دوران نوجوانی برای اکثر افراد اتفاق افتاده است. اگر این حس را در فرزند خود مشاهده کردید باید به او احترام گذاشته و به درستی او را راهنمایی کنید. اگر از اشتباه نوجوان خود اطمینان دارید باید با زبان خوش و به دور از خشونت و محدودیت با او رفتار کنید. زیرا اگر مستقیم به او بگویید که دارد اشتباه میکند قطعا نتیجه عکس خواهد داشت و حس لجبازی را در او بیدار خواهید کرد!

بازگو کردن تجربههای خود در این زمینه
یکی از کارهایی که والدین باید در نحوه برخورد با نوجوانی که عاشق شده در نظر بگیرند، انتقال تجربیات و احساسات گذشته خود به آنهاست. زمانی که حس کردید نوجوان شما عاشق شده است و وضعیت او را مشاهده کردید، میتوانید از روزهایی که در گذشته سپری کردهاید صحبت کنید. با این کار نوجوان شما درک میکند که برای کسب تجربه در این زمینه نیاز نیست خودش برخی اتفاقات تلخ و ناگوار را تجربه کند.
سخن آخر
همانطور که گفتیم طرز صحیح برخورد با نوجوانی که عاشق شده است به دلیل حساسیت سن او بسیار مهم است؛ در غیر این صورت آسیبهای بسیاری به نوجوان و رابطه والدین با فرزندان وارد خواهد شد. به همین دلیل والدین میتوانند از مشاوره نوجوانان و کنترل احساسات آنان کمک بگیرند. در برخی موارد نیز که نوجوان به خاطر احساسات خود قصد ازدواج با فرد مورد علاقه خود را دارد مشاوره ازدواج بسیار کمک میکند. از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید بینهایت سپاسگزاریم.
سوالات متداول
دلیل به وجود آمدن عشق در دوران نوجوانی چیست؟
مهمترین دلیل عاشق شدن در نوجوانی تغییرات بیوشیمیایی و دوران بلوغ است.
چگونه باید با نوجوان عاشق برخورد کرد؟
طبق گفته روانشناسان، نوجوانی سن بحران زدگی است. در نتیجه باید به خوبی با آنان برخورد کرد تا کانون خانواده را فضایی امن دانسته و بتوانند احساسات خود را بروز داده و از والدین خود کمک بگیرند.
عشق در نوجوانان چه نشانههایی دارد؟
اضطراب و استرس، استفاده زیاد از فضای مجازی و اینترنت، افت تحصیلی، تغییر پوشش و موارد دیگر از نشانههایی است که میتوان فهمید نوجوان شما درگیری عاطفی دارد.