شاید اگر گزینه انتخاب همسر شما برای زندگی مشترک، ازدواج با خانواده ای پرجمعیت باشد به این نیز فکر کرده باشید که ازدواج با خانواده های پرجمعیت چه مزایا و معایبی دارد!
وقتی با خانواده های پرجمعیت یا کم جمعیت ازدواج می کنید در واقع با خانواده همسرتان نیز پیوند برقرار می کنید و به نوعی عضوی از آن خانواده می شوید در نتیجه ازدواج پیوند دو نفر نیست بلکه پیوند دختر و پسر با اعضای خانواده طرف مقابل نیز هست. این ارتباطات جدید شکل گرفته بین شما و خانواده همسرتان می تواند حس لذت و غنی تعلق برای شما به ارمغان بیاورد اما درعین حال می تواند چالش برانگیز نیز باشد.
از طرفی به دلیل اینکه خانواده بر شکل گیری رفتارها و ارزش های فرد تاثیر می گذارد دانستن مزایا و معایب ازدواج با خانواده پرجمعیت و یا کم جمعیت می تواند بر ارتباط با همسر نیز تاثیر بگذارد. در نتیجه اینکه ساختار خانواده پرجمعیت باشد یا کم جمعیت و اینکه بودن در هر کدام از این خانواده ها چه مسائل و مشکلاتی را برای آنها ایجاد کرده است جای بحث دارد.
مشکلات بودن در خانواده پرجمعیت علی رغم آشفتگی ها، مشکلات اقتصادی و… که می تواند در آن تجربه شود مزایایی هم می تواند داشته باشد. لذا در این مقاله در نظر داریم به اختصار درباره ی چالش های ازدواج با خانواده پرجمعیت و همینطور فواید و معایب ازدواج با خانواده های پرجمعیت بپردازیم.

مزایای بودن در خانواده پرجمعیت
فرصت های یادگیری در خانواده های پرجمعیت
- بچه ها در خانواده های پرجمعیت یاد می گیرند تا روابطی قوی را با خواهر و برادرشان داشته باشند. از آنجایی که در اینگونه خانواده ها تعداد فرزندان زیاد است داشتن خواهر و برادر زیاد این مزیت را دارد تا با هم بازی کنند یا با یکدیگر دعوا کنند. آنها یاد می گیرند چگونه به توافق برسند و با هم فعالیت مشترک داشته باشند. آنها همیشه احساس می کنند که می توانند خواهر و برادر خود را به عنوان یک دوست در کنار خود داشته باشند. همچنین آنها یاد می گیرند نسبت به یکدیگر مسئولیت پذیر باشند. اینها همه مهارت های زندگی است. یاد گرفتن برای کنار آمدن با شخصیت های متفاوت یا صعه صدر داشتن در شرایط ناخوشایند به بچه ها کمک می کند تا در زندگی آینده شان نیز موفق باشند.
- افراد در خانواده های پرجمعیت یاد می گیرند که چگونه با سختکوشی در کنار هم کار کنند. در خانواده های با جمعیت کم والدین به تنهایی تمام کارهای خانه را انجام می دهند. اما در خانواده های پرجمعیت کار گروهی ضروری به نظر می رسد بدیهی است در خانوادهای پرجمعیت، پدر یا مادر به تنهایی از پس کارها برنمی آیند. لذا هر کدام از فرزندان بخشی از کارها را به عهده می گیرند تا کارها انجام شود. در واقع کودکان نیاز دارند تا یاد بگیرند هر آنچه به آنها تعلق دارد را تمیز کنند، سر و سامان بدهند و یا از آن مراقبت بکنند.

تنوع در خانواده های پرجمعیت
- وجود شخصیت ها و مهارت های متفاوت در خانواده های پرجمعیت باعث می شود تا اعضای خانواده یکدیگر را کامل کنند. بودن در خانواده های پرجمعیت این مزیت را دارد که از توان یک یک اعضای خانواده در زندگی روزانه استفاده شود. افراد در خانواده های پرجمعیت شخصیت ها و مهارت های گوناگون دارند . بعضی آرام، بعضی ناآرام، بعضی مهربان و بعضی مستقل هستند بعضی موسیقی دوست دارند و بعضی ورزش. در کنار هم قرار گرفتن همه ی این مهارت ها و شخصیت ها زندگی را برای خانواده لذت بخش می کند. هم چنین استفاده کردن از این تنوع در خانواده به برنامه ریزی و حل مسئله کمک می کند.
- در خانواده های پرجمعیت اعضای خانواده همدگیر را حمایت می کنند. این مسئله خیلی امیدبخش است وقتی بدانیم که همواره کسی هست که می توانیم به او تکیه کنیم. در خانواده های پرجمعیت این امر پررنگ تر است. معمولا همه ی اعضای خانواده به هم متکی هستند و یکدیگر را حمایت می کنند. البته در این بین والدین نقش راهنما را دارند. والدین اشتباهات فرزندانشان را تصحیح می کنند و به آنها می آموزند که چگونه با یکدیگر رفتار کنند.
معایب بودن در خانواده پرجمعیت
- بزرگترین مشکل در خانواده های پرجمعیت استرس های مالی و اقتصادی، استرس های عاطفی بیشتر به واسطه ی مشکلاتی که بقیه ی اعضای خانواده تجربه می کنند است. والدین در خانواده های پرجمعیت باید برای این عوامل استرس زا که با فرزندانشان مرتبط است آماده شوند.
- والدین در خانواده های پرجمعیت زمان کمتری را با فرزندانشان می گذرانند. فرزندان در خانواده های پرجمعیت گزارش کردند که زمان کمتری را با پدر و مادرشان برای بازی، صرف ناهار و … می گذرانند. در واقع والدین به دلیل درگیری با مشکلات مرتبط با خانواده کمتر وقت می کنند تا با فرزندان وقت بگذرانند.

نکاتی که باید در ازدواج با خانواده های پرجمعیت مد نظر قرار دهید به شرح زیر است:
- شما می توانید فرهنگ خانوادگی خودتان را ایجاد کنید. این امر مخصوصا در زوجینی که یکی از خانواده پرجمعیت و دیگری از خانواده کم جمعیت است خود را بیشتر نشان می دهد. فارغ از اینکه فرهنگ خانوادگی حاکم بر خانواده همسرتان را می پسندید یا خیر شما می توانید با همسر خود در این زمینه به توافق برسید. مثلا بعضی سنت ها و ارزش ها که از هر دو طرف دوست دارید را انتخاب کنید و آنهایی را که دوست ندارید کنار بگذارید.
- اگر می خواهید جایی بروید شما در خانواده های پرجمعیت همیشه جایی برای رفتن دارید که مانند خانواده خودتان با شما رفتار کنند.
- تعطیلات همیشه یک چالش بزرگ است. در خانواده های پرجمعیت به خاطر اینکه تعطیلات همیشه صرف مهمانی و دید و بازدید از اقوام می شود در نتیجه خسته کننده می شود.
- لیست دعوت کردن برای مراسم ازدواج، سالگرد ازدواج، تولد و …. برای خانواده های پرجمعیت همیشه زیاد خواهد بود.
- همیشه یک مجموعه ای بی پایان از اجتماعات خانوادگی وجود دارد. زمانی که با یک خانواده پرجمعیت ازدواج می کنید باید همیشه خودتان را برای تولد، مراسم ازدواج و عروسی و عزا آماده کنید.
- زمان کوتاهی برای برای انتشار اخبار طی می شود. خیلی زودتر از آن چیزی که فکر می کنید اخبار و اطلاعات بین فامیل منتشر می شود و به سرعت مورد آماج پیامک و زنگ و ایمیل و… قرار خواهید گرفت.

سخن پایانی
در ازدواج با خانواده های پرجمعیت شما قرار نیست محبوب تک تک اعضای خانواده همسرتان باشید: این به این معناست که قرار نیست در ابتدا همه شما را دوست داشته باشند. به خاطر داشته باشید که شما یک شخص خارجی هستید که وارد خانواده همسرتان شده اید و ممکن است به طور کامل درک نشوید. شکل گیری این ارتباط ممکن است کمی زمان ببرد و اعتماد کلید اصلی این امر مهم است. بگذارید زمان بگذرد. بدانید که همسرتان شما را دوست دارد و خانواده همسرتان، همسرتان را دوست دارند، بنابراین آنها شما را نیز به مرور دوست خواهند داشت.
صرف نظر از اینکه فردی که شما می خواهید با او ازدواج کنید از خانواده پرجمعیت است یا کم جمعیت، ملاک ها و معیارهای ازدواج تان را حتما مورد بررسی قرار دهید و این نکته را در نظر داشته باشید که صرف بودن در خانواده پرجمعیت یا کم جمعیت به تنهایی ملاک و میزانی برای جواب رد دادن به طرف مقابلتان نیست.
همان طور که فواید و معایب ازدواج با خانواده های پرجمعیت و کم جمعیت در ابتدای مقاله بحث شد مشکلات ازدواج با خانواده پرجمعیت را در نظر بگیرید و چنانچه فرد مورد نظر شما بقیه معیارهای لازم برای زندگی مشترک را داشت این موارد را با او در میان بگذارید و قبل از ازدواج با او در این خصوص به توافق برسید تا مشکلات ازدواج با خانواده پرجمعیت به حداقل ممکن برسد و در نهایت این نکته را در نظر داشته باشید زندگی پر از چالش و فراز و نشیب است این شما هستید که انتخاب می کنید چگونه با این چالش ها مواجه شوید و آنها را به شیوه ای درست و منطقی حل کنید.