رابطه جنسی و تمایل به برقراری رابطه با همسر خود یکی از مهمترین اصول در زندگی مشترک است که در صورت فقدان آن، گرما و صمیمیت رابطه کم خواهد شد. امروزه کاهش میل جنسی یکی از مشکلات شایعی است که باعث میشود زنان یا مردان برای درمان خود به پزشک مراجعه کنند. کم شدن میل جنسی و شهوت در افراد مسئلهای نیست که ناگهانی اتفاق بیفتد؛ بلکه امری تدریجی است و دلایل مختلفی دارد. در این مقاله میخواهیم بگوییم که علت کاهش میل جنسی چیست و چطور میتوان تشخیص داد فردی دچار کاهش میل جنسی شده است. با ما همراه باشید.
منظور از کاهش میل جنسی چیست؟
اگر بخواهیم این اختلال را به طور دقیق تعریف کنیم، میتوان گفت منظور از کاهش میل جنسی، کم شدن علاقه، انگیزه و میل نسبت به رابطه جنسی و کم شدن شهوت است. اختلال میل جنسی در افراد زمانی مورد تایید قرار میگیرد که تعداد روابط در مدت زمان طولانی و مشخص، به طور چشمگیر و غیرعادی کم شده باشد. در نتیجه پایین بودن میل جنسی در این شرایط باعث نگرانی افراد شده و سبب ایجاد استرس در آنان میشود. همچنین باید توجه داشت که این تعریف به رضایت فرد از میل جنسی خود نیز وابسته است و ممکن است فرد به نظر خودش دچار کمبود میل جنسی نباشد. به هر حال یکی از سادهترین اقداماتی که زوجین میتوانند برای حل این مشکل انجام دهند کمک گرفتن از مشاوره جنسی است.
علائم کاهش میل جنسی در زنان و مردان چیست؟
کم شدن میل جنسی در زنان و مردان نشانههایی دارد که در صورت بروز تعداد زیادی از این علائم میتوان گفت که فرد میل جنسی پایینی دارد و باید به فکر راه حلی برای آن باشد. برخی از علائم کاهش میل جنسی مواردی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.

- تعداد دفعات رابطه جنسی شما به یک یا دو بار در ماه کاهش یافته است.
- مانند گذشته میل و انگیزهای نسبت به برقراری رابطه با همسر خود ندارید و کاملا بی میل هستید.
- نوازش و هم آغوشی تنها در اتاق خواب اتفاق میافتد.
- همیشه یکی از زوجین برای برقراری رابطه پیش قدم میشود و دیگری تمایلی به مقاربت و رابطه ندارد.
- رابطه جنسی را تنها به عنوان وظیفه و بدون عشق بازی و احساسات انجام میدهید.
- رابطه جنسی شما و همسرتان باعث نمیشود که احساس یکی بودن داشته باشید.
- در ذهن خود درباره همسرتان فانتزی جنسی و افکار شهوانی ندارید.
مشاهده تعداد زیادی از این نشانهها در خود یا همسرتان میتواند بیانگر کاهش میل جنسی در شما باشد.
چرا میل جنسی در مردان کاهش مییابد؟
علت کاهش میل جنسی مردان بسیار متعدد است. برخی از مردان به دلیل باور عموم مردم که مردان هیچگاه نسبت به رابطه جنسی بی میل نیستند، از بیان این مشکل واهمه دارند؛ اما این مسئله برای افراد زیادی پیش میآید که باید برای درمان آن اقدام کنند تا زندگی مشترک و روابط زناشویی خود را حفظ کنند.
دلایل کاهش میل جنسی میتواند جسمی با روانی باشد. برخی از این دلایل را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
کمبود تستوسترون
این هورمون مهمترین هورمون مردانه است که در بیضه تولید میشود. یکی از وظایف این هورمون نیز تحریک تولید اسپرم است و میزان تولید این هورمون به میل جنسی شما بستگی دارد. در نتیجه اگر بدن شما با کمبود تستوسترون مواجه باشد منجر به کاهش میل جنسی خواهد شد.
افسردگی
همانطور که میدانید افسردگی نوعی بیماری روانی است که ابعاد مختلف زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. شایعترین نشانه افسردگی بی میلی و نداشتن انگیزه نسبت به انجام کارهایی است که فرد در گذشته برای انجام آنها مشتاق بوده است. پایین بودن میل جنسی نیز نتیجهی این بیماری است و فرد علاقهای به انجام آن نشان نمیدهد. علاوه بر آن بسیاری از داروهای ضد افسردگی سبب بروز این عارضه میشود.

آپنه انسدادی خواب
این مشکل یکی از انواع اختلالات خواب است که با توجه به تحقیقات انجام شده، این افراد سطح تستوسترون پایینتری دارند که باعث کاهش میل جنسی میشود.
اضطراب و استرس
استرس، یکی از عواملی است که روی هورمونها و جریان خون اثر میگذارد. در نتیجه اختلال در هورمونها و محدود شدن جریان خون سبب اختلال نعوظ و در نهایت کاهش میل جنسی میشود.
کمبود اعتماد به نفس
اگر فرد با بدن خود راحت نباشد و آن را دوست نداشته باشد و به طور کلی اعتماد به نفس کمی نسبت به بدن یا جذاب بودن خود داشته باشد باعث میشود تمایلی به برقراری رابطه جنسی از خود نشان ندهد. همچنین این مشکل باعث اضطراب نیز میشود که روی نعوظ فرد بسیار اثرگذار خواهد بود.
مصرف الکل، مواد مخدر و سیگار
اگر در مدت زمان طولانی الکل مصرف کنید منجر به کمبود میل جنسی خواهد شد؛ زیرا مصرف نوشیدنیهای الکلی با کاهش تستوسترون همراه است. علاوه بر مصرف الکل، مواد مخدر نیز تاثیری مشابه الکل روی بدن دارند. همچنین کشیدن سیگار نیز سبب ایجاد اختلال در تولید اسپرم و حرکت آن خواهد شد.

بالا رفتن سن
اوج احساسات شهوانی مردان و میل جنسی آنان، دوران نوجوانی آنهاست و بیشترین سطح تستوسترون را در این دوره دارند. با بالا رفتن سن این میل کمتر میشود؛ اما در برخی افراد بیش از اندازه کاهش مییابد و در نهایت منجر به کاهش میل جنسی میشود.
بیماریهای مزمن
علت کاهش میل جنسی مردان به دلیل ابتلا به بیماریهای مزمن نیز میتواند باشد. بیماریهایی مانند سرطان، فشارخون بالا، کلسترول بالا، دیابت نوع ۲، چاقی، مشکلات ریه، کبد و کلیه با ایجاد درد در افراد باعث میشود احساس خوبی نداشته باشد و منجر به کاهش میل جنسی شود.
دلیل کم شدن میل جنسی در زنان چیست؟
علت کاهش میل جنسی زنان میتواند ناشی از بارداری، یائسگی، تغییرات خلق و خو، مصرف برخی داروها و موارد دیگر باشد. کاهش میل جنسی در زنان به تدریج رخ میدهد و نوسانات زیادی دارد. به عنوان مثال برخی از افراد تمایلی به رابطه جنسی پس از زایمان ندارند که باید با مراجعه به متخصص این مشکل را حل کنند. در ادامه برخی از دلایلی که در پایین بودن میل جنسی زنان نقش دارند را ذکر میکنیم.
- احساس درد در رابطه جنسی و نرسیدن به ارگاسم
- بیماریهای مزمن مانند سرطان، دیابت، آرتریت، فشارخون بالا و…
- مبتلا بودن به افسردگی و مصرف داروهای ضد افسردگی
- مصرف الکل، موارد مخدر و کشیدن سیگار
- جراحی سینه یا آلت تناسلی
- خستگی زیاد به دلایلی مانند نگهداری فرزند، والدین یا بیماری
- یائسگی و پایین آمدن سطح استروژن و تغییرات هورمونی
- نوسان هورمونها در دوره بارداری و شیردهی
- رضایت نداشتن از ظاهر و بدن خود و کمبود اعتماد به نفس
- داشتن تجربهی سوءاستفاده جنسی
- نداشتن رضایت از روابط جنسی قبلی خود
- بیان نکردن نیازهای جنسی
- عدم صمیمیت و ارتباط درست با همسر
- وجود مشکل و دعوا در زندگی
چه راههای برای کاهش میل جنسی در افرادی که تمایل زیادی به رابطه دارند وجود دارد؟
علاوه بر افزایش میل جنسی، کم کردن تمایلات جنسی نیز دغدغه بسیاری از افراد است. عدهای از افراد میل زیادی به برقراری رابطه دارند و سبب مختل شدن زندگی روزمره آنان میشود. برخی از راههای کاهش میل جنسی عبارت است از:

- دوری از محرکهای جنسی و فیلمهای پورن
- ایجاد فعالیت و سرگرم کردن خود
- رژیم غذایی مناسب برای کاهش میل جنسی
- ورزش
- مراجعه به متخصص و مصرف داروهای کاهش دهنده میل جنسی
- مدیتیشن
- پرهیز از لمس اندام جنسی
- رفت و آمد بیشتر با دوستان و پر کردن اوقات فراغت خود
- رشد معنوی و ارتباط بیشتر با خدا
سخن آخر
کمبود میل جنسی در افراد ممکن است دلایل مختلفی مانند شرایط روحی نامناسب، مشکلات جسمانی و… داشته باشد که نیاز به درمان اساسی دارد. برخی افراد عموما سرد هستند و تمایلی به رابطه جنسی ندارند و در زندگی مشترک مشکلات زیادی خواهند داشت. برخی دیگر نیز در طول زندگی مشترک دچار کاهش میل جنسی میشوند. توصیه ما به شما این است برای جلوگیری از بروز این مشکلات، قبل از ازدواج برای تشخیص درست این مسئله از مشاوره ازدواج کمک بگیرید. چنانچه در زندگی مشترک نیز از کمبود میل جنسی رنج میبرید مراجعه به متخصصین اورولوژی و متخصص زنان بهترین راهکار خواهد بود.
سوالات متداول
کاهش میل جنسی چیست؟
نداشتن انگیزه و کاهش شهوت و علاقه برای برقراری رابطه جنسی به معنای کم شدن میل جنسی است.
دلیل کاهش تستوسترون در مردان چیست؟
از عواملی که باعث میشود سطح تستوسترون مردان کاهش یابد میتوان به آپنه انسدادی خواب، بالا رفتن سن، مصرف الکل و مواد مخدر و دیگر موارد اشاره کرد.
برای درمان کاهش میل جنسی چه اقداماتی میتوان انجام داد؟
برخی از راههای درمان در کاهش میل جنسی، رژیم غذایی مناسب، انجام ورزشهای مناسب، خواب کافی، عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی و مواد مخدر، مراجعه به روانشناس برای بهبود استرس و مشکلات روحی میباشد.