اثرات و عوارض خیانت و راهکارهایی برای درمان آن
همانطور که میدانید امروزه به دلیل پیشرفت تکنولوژی و گسترده شدن روابط میان زن و مرد، خیانت به همسر و شریک عاطفی افزایش یافته است. درمان خیانت و آسیبهای روحی و روانی وارد شده بر فرد خیانت دیده از مهمترین مسائلی است که باید به آن پرداخته شود. خیانت از طرف همسر و فردی که به او علاقه دارید بسیار سخت و اندوهناک است و فرد ممکن است با فهمیدن آن دچار شوکهای عصبی، پرخاشگری، انتقامجویی و… شود. درنتیجه اگر فرد از این موارد آگاه باشد، در صورت رویارویی با خیانت میتواند این واکنشها را کاهش دهد و برای درمان آسیبهای خیانت اقدام کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی خیانت، عوارض آن و مراحل درمان خیانت بپردازیم. با ما همراه باشید.
منظور از خیانت چیست؟
خیانت یا روابط فرازناشویی یعنی یکی از طرفین رابطه، با فرد سومی رابطه جنسی، عاطفی و یا کلامی برقرار کند. البته به این نکته نیز باید توجه داشت که خیانت برای هر فرد معنای خاصی دارد و اثرات خیانت روی رابطه هر زوج ممکن است متفاوت باشد.

به چه دلیل افراد خیانت میکنند؟
سببشناسی خیانت زناشویی بیانگر این است که تفاوتهای شخصیتی و اختلاف فرهنگی باعث خیانت زنان و مردان میشود. ویلیام گلاسر معتقد است زمانی که افراد در زندگی مشترک خود صمیمیت عاطفی و جنسی را احساس نکنند، برای تجربهی دوباره آن به روابط نامشروع روی آورده و خیانت میکنند. در ادامه برخی از دلایل خیانت زوجین به یکدیگر را به طور مختصر بررسی میکنیم.
رفع نشدن نیازهای عاطفی در زندگی مشترک
یکی از مهمترین عواملی باعث خیانت خصوصا در زنان میشود این است که نیازهای عاطفی آنان برطرف نشود. در این صورت فقدان محبت و صمیمیت و نداشتن روابط گرم زناشویی باعث میشود فرد تحت تاثیر عشق و محبت دیگری قرار گرفته و از مسیر اصلی منحرف شود.

جذابیت داشتن برای جنس مخالف
برخی از افراد پس از ازدواج، دوست دارند همچنان در نظر جنس مخالف جذاب به نظر برسند. در نتیجه برای مطمئن شدن از این مسئله به برقراری رابطه، خارج از چهارچوب زندگی مشترک با همسر خود پرداخته و درمان زخم خیانت را دشوار میسازند.
احساس محدودیت و تلاش برای کسب استقلال دوباره
این مورد نیز از دیگر مواردی است که باعث روی آوردن افراد به روابط فرازناشویی میشود. زیرا فرد احساس میکند فردیت و استقلال خود را از دست داده و با شروع رابطه جدید در تلاش برای بازگرداندن آن است.
عدم رضایت از ازدواج
درمان مردان خیانتکار و حتی زنان کار آسانی نیست. خصوصا اگر به دلیل نارضایتی از ازدواج خود به همسر خود خیانت کرده باشند. اگر در زندگی مشترک دعوا و درگیری، رفتارهای تند و زننده، غر زدنهای مداوم و چنین مواردی زیاد باشد، فرد برای فرار از این شرایط دست به خیانت میزند.
هیجان و تنوع در زندگی
معمولا مردان تنوع طلب با وجود اینکه در زندگی با همسر خود از نظر عاطفی و جنسی مشکلی ندارند باز هم خیانت میکنند. دلیل این کار این است که آنها به دنبال هیجان و تنوع در رابطه هستند و چون با خیانت رازی را بر دوش میکشند و هیجان زیادی به همراه دارد این کار را انجام میدهند.
محیط خانوادگی نامطلوب
اثرات خیانت و دلایل انجام این عمل در افراد بسیار زیاد است. یکی دیگر از دلایل خیانت افراد به مسائل خانوادگی آنها برمیگردد. اگر فردی در دوران کودکی، خیانت والدین را دیده باشد و با توجه به اینکه اولین الگوی کودک، پدر و مادر او هستند، ممکن است درگیریهای والدین در آن دوره بر روی کودک و بزرگسالی او اثر گذاشته و در آینده نتواند رابطهای بر پایه اعتماد و صمیمیت با همسر خود ایجاد کند و به خیانت کشیده شود.
اهمیت ندادن به رابطه جنسی در رابطه
در سببشناسی خیانت زناشویی، عامل دیگری که باعث خیانت در زوجین میشود، نارضایتی از رابطه جنسی و اهمیت ندادن به آن است. در نتیجه فرد به دلیل فشارهای جسمی و روحی ناشی از آن، برای رفع این نیاز خود وارد رابطه با شخص دیگری میشوند.
خیانت چه آسیبها و عوارضی به همراه دارد؟
اثرات خیانت به دلیل اینکه تمام ابعاد زندگی را تحت تاثیر قرار میدهد بسیار زیاد است؛ اما راهکارهایی برای درمان خیانت زناشویی نیز وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. آگاهی از این عوارض و آسیبها به شما کمک خواهد کرد در صورت پیش آمدن این شرایط بتوانید آن را مدیریت کرده و به درمان آسیبهای وارد آمده بر خود و رابطه بپردازید. برخی از آسیبهای خیانت به شرح زیر است:
- خراب شدن بنیانهای خانواده
- بی اعتمادی فرد خیانت دیده
- آشفتگی احساسات طرفین
- آسیبهای روحی مانند اختلالات خوردن، افسردگی، انزوا، وسواس فکری، اضطراب و…
- انتقام جویی
- آسیبهای روانشناختی در فرزندان
- افزایش بیماریهای مقاربتی
- از دست دادن جایگاه اجتماعی
درمان آسیبهای خیانت با چه روشهایی امکانپذیر است؟
بسیاری از افراد به دلیل بیاعتمادی و سردی بیش از حدی که پس از خیانت سراغشان میآید این سوال را میپرسند که آیا خیانت قابل درمان است؟ پس از خیانت ممکن است افراد به زندگی مشترک خود ادامه دهند یا آن را تمام کنند. در هر صورت آسیبهای روحی و جسمی زیادی به فرد و رابطه وارد شده است که باید درمان خیانت زناشویی به کمک مشاوره خیانت انجام گیرد. در ادامه برخی از راههای درمان خیانت را ذکر میکنیم.

پایان بخشیدن به رابطه پنهانی یا آشکار با فرد سوم
یکی از اولین اقداماتی که باید برای درمان خیانت انجام دهید تمام کردن رابطه به طور کامل با شخص سوم است. زیرا باید به همسر خود نشان دهید که از کار خود پشیمان هستید و میخواهید رابطه خود را نجات دهید. پس این مهمترین کاری است که برای جلب اعتماد دوباره همسرتان باید انجام دهید!
بخشیدن فرد خیانتکار
بخشیدن فرد خیانتکار از جانب فردی که خیانت دیده است بسیار مهم است و این فرد باید بخواهد که به رابطه خود برگردد. در غیر این صورت هیچ اقدامی در رابطه با درمان خیانت زناشویی موثر واقع نخواهد شد.
پذیرش اشتباه و اعتراف به آن
اگر قصد درمان زخم خیانت در رابطه خود را دارید باید به آن اعتراف کنید و به تمام حرفها و سوالات همسرتان پاسخ دهید. در همین مرحله باید مشکلات رابطه حل شود و ابهامی باقی نماند.
تخلیه خشم و هیجان و عدم سرکوب آن
یکی دیگر از راههایی که میتوان برای درمان آسیبهای خیانت به کار گرفت، تخلیه خشم و هیجان است. زمانی که فرد میفهمد مورد خیانت همسر خود قرار گرفته است احساسات مختلفی را تجربه میکند. پس اگر قصد بهبود رابطه خود را دارید باید این فضا را به طرف مقابل خود بدهید تا احساسات و خشم خود را تخلیه کند.
صبوری برای برگشت رابطه به گذشته
باید به فردی که خیانت دیده است زمان دهید تا آرام شود و با شرایط جدید کنار بیاید. پس نباید از او توقع داشت که به سرعت روند عادی زندگی را از سر بگیرد. بلکه درمان خیانت پروسهای تدریجی است و باید به آرامی پیش برود و گاهی نیاز است که از مشاوره روانشناسی نیز کمک گرفته شود.
پیدا کردن جمع حامی
کنار آمدن با خیانت و درمان آن به تنهایی کار سختی است. پس باید با جمعی که شما را درک میکنند و میتوانند به شما کمک کنند یا شرایطی مشابه شما را پشت سر گذاشتهاند در ارتباط باشید و با آنها صحبت کنید.
کارکردن روی رابطه و بهبود آن
این مرحله مهمترین بخش در درمان خیانت زناشویی به حساب میآید. زیرا اگر به درستی انجام شود سبب بهتر شدن رابطه، حتی بهتر از قبل خواهد شد. اگر طرفین دلایل خیانت را با یکدیگر بررسی کنند، مثلا فقدان محبت یا نارضایتی جنسی، میتوانند برای حل این مشکلات تلاش کنند و زندگی خوبی داشته باشند.
گروه درمانی و زوج درمانی
گروه درمانی و زوج درمانی راه حلی دیگر برای درمان آسیبهای خیانت است. در گروه درمانی فرد با افرادی که مانند خودش خیانت دیدهاند آشنا میشود و متوجه میشود تنها فردی نیست که این مشکل دارد. جلسات زوج درمانی نیز برای ادامه زندگی زوجین ضروری است؛ زیرا در این جلسات عوامل خیانت مورد بررسی قرار گرفته و مهارتهای لازم به آنها آموزش داده میشود.
ترومای خیانت چیست؟
ترومای خیانت به معنای اختلالاتی است که فرد خیانت دیده را تحت تاثیر قرار میدهد و یا فرد دائما از خیانت همسر خود ترس دارد در حالی که اتفاقی نیفتاده است. ترومای خیانت در صورتی در فرد نمایان میشود که به آسیبهای روحی و روانی وارد آمده بر فرد توجهی نشود. از نشانههای این اختلال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

- اضطراب خیانت دیدن
- بی توجهی به اشتباهات و عیوب همسر
- ناراحتی زیاد در نبود همسر
- نادیده گرفتن مشکلات زندگی
- عدم اعتماد به نفس و خجالت از عیوب ظاهری خود
- و…
سخن آخر
همانطور که بررسی کردیم خیانت و روابط فرازناشویی از مشکلاتی است که در جامعه افزایش یافته است و با آسیبهایی که به بنیان خانواده وارد میکند منجر به جدایی نیز میشود. در صورتی که طرفین رابطه خواهان ادامه زندگی با یکدیگر باشند، درمان خیانت ممکن است و میتوان برای آن اقدام کرد. از همراهی شما سپاسگزاریم.
سوالات متداول
آسیبهای روحی خیانت چیست؟
افسردگی، گوشهگیری، استرس و اضطراب، وسواس فکری و… از عوارض روحی خیانت است.
اولین قدم برای درمان خیانت چیست؟
اولین اقدام بخشش فرد خیانتکار و تمایل برای ادامه زندگی و بهبود آن است.
چگونه میتوان فرزندان را از آسیبهای خیانت والدین مصون نگه داشت؟
برای جلوگیری از آسیب رسیدن به فرزندان، سعی کنید آنها را وارد دعوا و درگیری خود نکرده و از پدر یا مادرشان نزد آنها بدگویی نکنید.