تقویت مهارت تصمیم گیری کودکان

فعالیت هایی که مهارت های تصمصم گیری کودکان را تقویت میکند؟

مهارت های تصمیم گیری، اگر در سن مناسب به کودکان آموزش داده شود می تواند به موفقیت کودکان آنها در زندگی کمک کند. والدین گرامی گذر از دوران کودکی به بزرگسالی با یادگیری مهارت های تصمیم گیری، آسان تر می شود. این مهارت ها به کودکان این امکان را می دهد که راه حل هایی مناسبی برای مشکلات و تعارضات خود بیابند.

فرآیند تصمیم گیری چیست؟

یک مهارت کلیدی که باید به کودکان آموزش داد، مهارت های تصمیم گیری است. تصمیم گیری عبارت است از اقدام یا فرآیندی مبنی بر انتخاب یک گزینه درست با سنجیدن سایر گزینه های احتمالی. تصمیمات اتخاذ شده توسط کودکان بر سلامت روان و آرامش آنها تأثیر می گذارد. روابط و موفقیت آنها تا حد زیادی به تصمیم گیری بستگی دارد. آموزش مهارت تصمیم گیری در مسئولیت پذیری کودک بسیار موثر است. همچنین به کودکان کمک می کند تا رفتارهای تکانشی خود را کنترل کنند.

نکاتی برای تقویت مهارت های تصمیم گیری کودکان

شکی نیست که آموزش مهارت تصمیم گیری به کودکان دشوار است، اما مطمئناً می توان با استفاده از تکنیک های صحیح آن را آموزش داد. مشارکت دادن کودکان در تصمیم گیری ایده بسیار خوبی است، زیرا آنها اعتماد به نفس خود را در فرآیند تصمیم گیری خانواده پرورش می دهند. در این مقاله ما ده روش ساده برای آموزش مهارت تصمیم گیری صحیح به کودکان ارائه کرده ایم.

کودکان را در معرض “دنیای واقعی” قرار دهید.

مواجه شدن با واقعیت بهترین معلم برای آموزش است. اگر می‌خواهید به فرزندتان بفهمانید که عواقب یک عمل خاص بد است، باید با نشان دادن مثال‌های واقعی این کار را انجام دهید به جای تنبیه کردن کودک، او را با عواقب کارهایش مواجه کنید. تنبیه فقط باعث بی انگیزگی کودک می شود.

قرار دادن کودکان در دنیای واقعی
قرار دادن کودکان در دنیای واقعی

به کودکان اجازه اشتباه کردن بدهید.

به عنوان والدین، شما باید به فرزندتان اجازه دهید که اشتباه کند نه اینکه فقط سعی کنید از او مراقبت کنید. وقتی بچه‌ها از اشتباهات خود درس می‌گیرند، بینش خوبی نسبت به مشکلات خود پیدا می کنند. آنها از تجربیات خود درس می گیرند و به یاد می آورند که دیگر آنها را تکرار نکنند. نباید به گونه ای رفتار کنید که صحبت های شما اعتماد بنفس کودک را خدشه دار کند.

علایق فرزندتان را بشناسید.

شما باید به فرزندتان انگیزه دهید و به او کمک کنید تا علایقش را پیدا کند. با مثال زدن از افراد موفق، او متوجه خواهد شد که سخت کوشی و فداکاری کلید موفقیت است و چنین ویژگی هایی به فرآیند تصمیم گیری او کمک می کند.

به فرزندان خود بیاموزید که چگونه به خودآگاهی برسند.

باید به کودکان آموزش داد که نقاط قوت و ضعف خود را تشخیص دهند تا بتوانند تصمیمات بهتری در زندگی خود بگیرند. به کودکان فرصت بدهید، اما این نکته را هم برایشان روشن کنید که آنها نمی توانند در همه موقعیت ها موفق باشند. کودکان باید بیاموزند شکست را بپذیرند.

خودآگاهی و تقویت مهارت تصمیم گیری
خودآگاهی و تقویت مهارت تصمیم گیری

با فرزندان خود تعامل داشته باشید.

فرزند خود را تشویق کنید تا روابط اجتماعی خود را گسترش دهد. روابط اجتماعی آنها را در معرض فشار مثبت همسالان قرار می دهد. مشارکت شما در زندگی فرزندتان به شما کمک می کند فرزندتان را بهتر درک کنید. تربیت کودک در زمینه ای که او استعداد دارد، آینده او را رقم خواهد زد.

با فرزندتان صحبت کنید.

اگرچه تعامل سازنده کمی دشوار است، اما برای تربیت کودکان ارتباط باز والدین بسیار حیاتی است. اگر با فرزندتان ارتباط برقرار کنید و با آنها تعامل داشته باشید، مطمئناً آنها را بهتر می شناسید. این به شما امکان می دهد تا تصمیمات فرزندتان را پیش بینی کنید و مطابق آن به او هشدار دهید.

موفقیت کودکان را تشویق کنید.

والدین، نباید فقط روی آنچه کودک باید انجام دهد تمرکز کنند. وقتی بچه‌ها کارهای بزرگی انجام می‌دهند، تشویق کردن، به تقویت میل آنها برای موفقیت کمک می‌کند و تصمیم‌هایی می‌گیرند که نتایج بهتری به همراه خواهد داشت.

نقش تشویق کودک در مهارت تصمیم گیری
نقش تشویق کودک در مهارت تصمیم گیری

به کودک خود بیاموزید که مسائل مالی را مدیریت کنند.

یکی از مهمترین مسائل تربیتی مدیریت درآمد و هزینه است. یکی از بزرگترین هدایایی که می توانید به فرزند خود بدهید مدیریت مسئولانه پول است.

به جای نصیحت تجربیات خود را بگویید.

به راستی که بهترین درس ها در زندگی گرفته می شود، نه آموزش. اگر والدین تجربیات زندگی را به اشتراک بگذارند، فرزندان قطعا به آنها احساس نزدیکی خواهند کرد. در نتیجه آنها از ارتکاب مجدد اشتباهات مشابه اجتناب خواهند کرد.

دوستان فرزندانتان را خوب بشناسید.

دنیای کودکان حول دنیای تعاملات اجتماعی و حلقه دوستان کودک شما می چرخد. افکار و اعمال آنها بسیار تحت تأثیر همسالان خود است. بررسی دوستانی که آنها دارند به شما این امکان را می دهد که آینده فرزندتان را تا حدودی پیش بینی کنید.

فعالیت های مثبت برای مهارت تصمیم گیری در کودکان

کودکان هر روز تصمیماتی میگیرند که اغلب بی اهمیت هستند اما همین ها که تاثیر زیادی بر فرزندان شما دارند. تصمیمات آنها بر اساس ترجیحات شخصی است که می تواند سبک زندگی آنها را تحت تأثیر قرار دهد. برخی از فعالیت های که مهارت تصمیم گیری کودکان را تقویت می کند، در اینجا آورده شده است:

داستان سرایی و کتابخوانی

کتابخوانی سرگرمی مورد علاقه کودکان است. یکی از بهترین کارها برای تقویت قدرت تصمیم گیری، قصه خوانی برای کودکان است. آنها می توانند با شخصیت ها و موقعیت ها همزاد پنداری کنند، البته اگر به کتابخوانی علاقه داشته باشند. درخواست از کودکان برای انجام کاری متفاوت از شخصیت داستان، تفکر عمیق‌تر کودک را تقویت می‌کند. بررسی پیامدهای مختلف برخی تصمیم‌های شخصیت های داستان می‌تواند به کودکان کمک کند موقعیت‌هایی را که درباره آن‌ها می‌خوانند با زندگی واقعی خود مرتبط کنند.

نقش بازی کردن

این یک تمرین خلاقانه است که کودکان خردسال خود را به عنوان قهرمان، والدین، معلمان یا هر شخصیتی که می خواهند، تصور کنند. بچه های بزرگتر دوست دارند خود را در نمایش های دراماتیک مانند اجرای نمایش های عروسکی مشغول کنند. این فرصتی را برای کودک فراهم می کند تا خود را به جای افراد مختلف قرار دهد. آنها را تشویق می کند تا انگیزه های افراد را در نظر بگیرند و ذهن و تفکر کودکان را باز می کند.  تصمیم گیری به عنوان یک فرد دیگر تحت شرایط مختلف، روند فکری کودک را گسترش می دهد.

بازی های خلاقانه

بازی هایی که نیازمند انتخاب و تصمیم گیری هستند بستری را برای کودکان فراهم میکنند که آنها بتوانند نتایج انتخاب هایشاندرک کنند. این بازی ها جدا از سرگرم کردن کودکان، تفکر انتقادی و مهارت های تصمیم گیری و فن مذاکره پرورش می دهند.

بحث و گفتگو

یک راه بسیار مفید برای تمرین تفکر انتقادی، بحث و گفتگو است. وقتی به کودکان این آزادی داده می شود که با یکدیگر مخالفت کنند، این فعالیت به نوعی تصمیم گیری را تشویق می کند. می توان از کودکان خواست نظر خود را در مورد هر مقاله مجله یا روزنامه بیان کنند تا عادت به تجزیه و تحلیل در تفکرشان پیدا شود و به این نتیجه برسند که چرا و چگونه از چیزی خوششان نمی آید.

صحبت و حق انتخاب به کودک و نقش آن در مهارت تصمیم گیری
صحبت و حق انتخاب به کودک و نقش آن در مهارت تصمیم گیری

بازی در فضای باز

بازی‌های فضای باز و زمین بازی کودکان را تشویق می‌کند تا در عین تعامل اجتماعی، سریع تر تصمیم بگیرند. بنابراین، بچه ها تاکتیک و تکنیک هایی را توسعه می دهند که می تواند شانس آنها را برای برنده شدن در یک بازی افزایش دهد. در این گونه موقیعیت ها همچنین در مورد قوانین بازی و عواقب نقض قوانین تصمیم گیری می شود. چنین ورزش‌های سازمان‌یافته‌ای به کودکان کمک می‌کند تا پیش‌بینی کنند، تصمیم‌های چند ثانیه‌ای بگیرند و مشکلات پیچیده را در میان دوستان یا یک تیم حل کنند.

سخن آخر

همه ما قبول داریم که کودکان هر روز تصمیمات مختلفی می گیرند. تصمیم گیری آنها به شدت تحت تأثیر ارزش ها و انتظاراتی است که در اطراف خود می بینند. توانایی فکر کردن قبل از عمل کردن باعث می شود کودکان تصمیمات بهتری بگیرند. اما اگر متوجه شده اید که کودکتان حتی نمیتواند از پس تصمیم های ساده بر بیاید، بهتر است که از مشاوره کودک کمک بگیرید.

سوالات متداول

از چه راه هایی میتوان قدرت تصمیم گیری کودکان را تقویت کرد؟

قرار دادن در معرض دنیای واقغی، دادن حق تصمیم گیری به کودک، کمک به شناختن خود و ….

کتاب خوانی چه نقشی در قدرت تصمیم گیری کودک دارد؟

کودکان با همزاد پنداری با شخصیت های داستان میتوانند بر روی قدرت تصمیم گیری شان کار کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی - تماس با تلفن ثابت - بدون صفر

09353000102 (سراسری)

09353000102 (تهران)