اسباب بازی مناسب کودکان

اسباب بازی های کودکان را براساس سن و مرحله رشدی آنها خرید کنید

همه والدین به دنبال انتخاب و خرید اسباب بازی مناسب کودک خود هستند. بازی، علاوه بر اینکه باعث سرگرمی در کودکان شده و لحظات لذت بخشی را برای آنان به وجود می‎آورد به رشد مهارت‌های مختلفی مانند رشد فیزیکی، روانی، هوش هیجانی، خیال پردازی کودک و قدرت حل مسئله در کودکان، کمک زیادی می‌کند. در واقع شما می‌توانید خیلی از مهارت های اجتماعی و هوشی را از طریق بازی به کودکان خود آموزش دهید. بنابراین خرید اسباب بازی مناسب کودک با توجه به سن و مرحله رشدی او، اهمیت زیادی دارد. با ما در این مطلب همراه باشید تا با ویژگی های اسباب بازی متناسب با سن و سال کودک، آشنا شویم.

در خرید اسباب بازی برای کودک خود باید به چه نکاتی توجه کرد؟

از آنجایی که کودکان بیشتر روز خود را با اسباب بازی هایشان سپری می‌کنند، خرید اسباب بازی مناسب کودک اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل، والدین باهوش از این فرصت به بهترین شکل ممکن استفاده می‌کنند تا کودکشان از طریق بازی، مهارت های کلامی، هوشی، هیجانی و حرکتی را بیاموزد. ما در ادامه به نکاتی می‌پردازیم که به شما کمک می‌کند تا انتخاب بهتری داشته باشید:

جنس اسباب بازی | به ماده اولیه اسباب بازی توجه کنید

یکی از مهم ترین و ساده ترین نکاتی که باید در خرید اسباب بازی مناسب کودک به آن توجه کنید، جنس و ماده اولیه اسباب بازی است. معمولا کودکان برای درک اشیای پیرامون اطراف خود، همه وسایل را دهان خود می‌گذارنند و از این راه خوب و یا بد بودن اسباب بازی را تشخیص می‌دهند. به همین دلیل، بهتر است جنس اسباب بازی ها عاری از مواد شیمیایی مضر باشد چراکه کودکان نسبت به بزرگسالان، خیلی سریع تر به آلودگی‌ها واکنش نشان می‌دهند.

زیبایی و جذابیت | اسباب بازی باید توجه کودک را به خود جلب کند

دومین نکته بعد از ایمن بودن اسباب بازی، زیبایی و جذابیت ظاهری آن است. کودکان بیش از هرچیز دیگری تحت تاثیر ظاهر اسباب بازی قرار می‌گیرند. پس باید اسباب بازی به شکلی باشد که کودک تمایل بازی با آن را داشته باشد. بنابراین در انتخاب اسباب بازی مناسب کودک به رنگ اسباب بازی، تناسب رنگ ها و طراحی آن توجه کنید.

کودکتان به چه بازی هایی علاقه دارد؟

بهتر است به این موضوع توجه داشته باشید که اسباب بازی برای کودکان است نه بزرگسالان؛ بنابراین در خرید اسباب بازی مناسب کودک، علایق او را مد نظر قرار دهید. ممکن است کودک دلبند شما به بازی پازل هیچ علاقه‌ای نداشته باشد اما علاقه مند به بازی با توپ باشد. همچنین اگر قصد خرید بازی خاصی را دارید، حتما قبل از خرید، بازی های مشابه آن را باکودکتان انجام دهید تا در طول بازی متوجه شوید که کودک شما به آن اسباب بازی علاقه ای دارد یا نه.

بازی را متناسب با سن و سال کودک خود انتخاب کنید

معمولا اگر کودکان متوجه نحوه بازی با یک اسباب بازی نشوند، خیلی سریع از آن دلسرد شده و دیگر به دنبال آن نمی‌روند. به همین دلیل بهتر است اسباب بازی بزرگتر از سن و سال کودکتان را خریداری نکنید چراکه اگر نتوانند با آن اسباب بازی ارتباط بگیرند، زمانی که به سن مناسبی برای انجام بازی با اسباب بازی برسند، دیگر علاقه ای به آن نشان نمی‌دهند. بنابراین اگر با اسباب بازی مناسب کودک آشنایی ندارید با ما همراه باشید. ما در ادامه به بهترین بازی های کودکان متناسب با سن  وسال آنها، می‌پردازیم.

تناسب اسباب بازی با سن کودک
تناسب اسباب بازی با سن کودک

بهترین اسباب بازی کودکان از تولد تا 5 سالگی

اسباب بازی های مناسب کودکان از تولد تا شش ماهگی

در دوره نوزادی، جنبه حرکتی و حسی نوزادان در حال رشد است. معمولا در شش ماه اول تولد، مهارت های ادراک محیط به کمک حس های لامسه و بینایی در نوزاد، رشد و پرورش پیدا می‌کند. در واقع به همین دلیل است که بیشتر نوزادان کم کم یاد می‌گیرند که وسایل اطراف خود را در دهانشان بگذارند و از این طریق متوجه  اشیا و محیط پیرامون خود شوند.

  • یکی از اسباب بازی های مناسب این دوره، اسباب بازی‌های دندونی است که کودک می‌تواند آن را در دهان خود بگذارد. البته توجه کنید که در خرید اسباب بازی مناسب کودک خردسال، اسباب بازی نباید آنقدر کوچک باشد که سلامت کودک را تهدید کرده و باعث خفگی شود.
  • اسباب بازی های رنگی آویزان؛ اسباب بازی هایی که باعث تحرک، لگد زدن و یا گرفتن می‌شود.
  • جغجغه های رنگی و جذاب
اسباب بازی مناسب کودکان تا سن 5 سال
اسباب بازی مناسب کودکان تا سن 5 سال

 

اسباب بازی مناسب با کودک از 6 ماهگی تا یک سالگی

در دوره سنی 6 ماهگی تا یک سالگی، مهارت حسی و حرکتی در حال پیشرفت بیشتری است. در این سن بهتر است اسباب بازی هایی را که قابل گرفتن و یا حرکت دادن است، در اختیار کودکتان قرار دهید.

  • اسباب بازی هایی که قابل ضربه زدن باشند مانند طبل و یا چکش
  • با خرید اینترنتی اسباب بازی برای کودک یک ساله مانند کتاب های ساده عکس دار و کلمات مربوط به عکس ها می‌توانید قدرت تخیل کودک را پرورش دهید.
  • اسباب بازی های باز و بسته شونده
  • اسباب بازی هایی که کودک را به حرکت تشویق می‌کند، مانند ماشین هایی که به دنبال کودک کشیده می‌شوند.
  • اسباب بازی های موزیکال مانند تکان دادن طبل ها
  • برای اسباب بازی کودک پسر بهتر است ماشین های حرکتی و صدادار خریداری کنید.

 

اسباب بازی مناسب کودکان یک تا دو ساله

در دوره سنی یک تا دوساله می‌توان گفت تقریبا مهارت های حرکتی در کودک تکمیل شده اما هنوز برخی از مهارت های ظریف حرکتی در حال رشد است. همچنین در کنار رشد حرکتی، مهارت کلامی در کودکان از سن یک سالگی شروع می‌شود. به همین دلیل اسباب بازی مناسب کودک دوساله باید مهارت های کلامی کودک را بیشتر از هر مهارت دیگری تحت تاثیر قرار دهد.

  • اسباب بازی موزیکال؛ خرید اسباب بازی هایی که همراه با موسیقی هستند، مهارت شنوایی کودک را تقویت می‌کند.
  • مکعب هایی که می‌توان با آن ها اشکال مختلفی را درست کرد.
  • پازل های ساده و درگیر کردن کودک با معماهای آسان
  • وسایلی که برای ساخت و ساز هستند و باعث پرورش خلاقیت در کودک می‌شوند.
  • کتاب داستان های ساده همراه با آهنگ که به درک بهتر کودک از تصاویر کمک می‌کند.
اسباب بازی مناسب کودکان یک تا دو سال
اسباب بازی مناسب کودکان یک تا دو سال

 

اسباب بازی های مناسب کودکان 2 تا 3 ساله

در این دوره سنی مهارت های حرکتی ظریف در حال رشد بیشتری هستند و به همین دلیل بهتر است از اسباب بازی هایی که دست و انگشتان را بیشتر درگیر می‌کند، خریداری کنید. در سن دو تا سه سالگی شما می‌توانید با کمک اسباب بازی مناسب کودک سه ساله توانایی های حرکتی و تجسم فضایی را در او تقویت کنید.

  • از آنجایی که معمولا در این سن، کودکان رفتارهای تقلیدی دارند، بازی هایی مانند خاله بازی، معلم بازی که باعث تقویت خیال پردازی کودک می‌شود، برای کودکان مناسب هستند.
  • یکی از مناسب ترین اسباب بازی برای کودک دختر، عروسک بازی است. دختران با عروسک بازی، احساسات خود را پرورش می‌دهند.
  • معماها و پازل های سخت و پیچیده تر
  • اسباب بازی های هنری؛ ساخت انواع هنرهای دستی مانند درست کردن وسایل ساده با خمیر و یا گِل.
  • کتاب داستان های پیچیده که انواع خوراکی، میوه و اشیا را به کودک معرفی می‌کند.
  • نقاشی کشیدن و رنگ آمیزی
  • اسباب بازی هایی که کودک را وادار به فعالیت می‌کند، مانند خانه ساختن با مکعب و یا آجرهای بازی

 

اسباب بازی های مناسب کودکان 3 تا 5 سال

کودکان در بازه سنی 3 تا 5 سال، قدرت تخیل بهتری دارند. همچنین کودکان با افزایش سن به درک بهتری از محیط پیرامون خود می‌رسند و آماده یادگیری مهارت های جدید هستند.

  • اسباب بازی هایی مانند پازل و معماهای پیچیده قدرت تفکر را در کودکان پرورش می‌دهد.
  • کتاب داستان هایی که شامل اعداد و حروف هستند؛ کودکان می‌توانند به کمک این بازی‌ها اعداد و حروف را بیاموزند.
  • اسباب بازی مناسب کودک سه ساله مانند ساخت خانه و سازه هایی با جزئیات بیشتر به افزایش دقت در کودک، کمک زیادی می‌کند.
  • یادگیری ساز؛ یادگیری ساز و موسیقی تاثیر مستقیمی بر پرورش هوش و افزایش دقت در کودکان دارد.

بازی های دیجیتالی برای کودکان | خوب یا بد؟!

بازی های دیجیتالی و استفاده از تبلت و گوشی برای سرگرمی کودکان، اصلا توصیه نمی‌شود. این بازی ها مخصوصا برای کودکان زیر دوسال که مهارت های حسی آنها در حال رشد است، آسیب زیادی می‌رساند. این ابزار نه تنها هیچ کمکی به رشد خلاقیت و هوش در کودکان نمی‌کند بلکه طبق پژوهش و تحقیقات انجام شده می‌تواند بر مغز کودک در سنین رشد، اثر منفی بگذارد. بنابراین بازی های دیجیتالی در دایره بازی مناسب کودک قرار نمی‌گیرند و در قدرت یادگیری کودک و تعامل با محیط، اختلال به وجود می‌آورند.

اسباب بازی های دیجیتالی برای کودکان
اسباب بازی های دیجیتالی برای کودکان

سخن آخر

برخی از افراد معتقدند برخی از بازی ها مانند دزد و پلیس، تفنگ بازی و یا شمشیر بازی باعث افزایش خشونت در کودکان شده و در تربیت کودک اثر منفی می‌گذارد، در حالی که اصلا این طور نیست. در واقع پژوهش‌ها نشان می‌دهد این بازی ها، هیجان و انرژی کودک را تخلیه کرده و خلاقیت را در آنان پرورش می‌دهد. اما‌ بازی های جنگی دیجیتالی به طور مستقیم بر روحیه کودکان اثر منفی گذاشته و خشونت را در آنان بیشتر می‌کند. در پایان بهتر است بگوییم هر کودکی خلقیات مخصوص به خود را دارد و بهتر است شما با توجه به روحیات فرزندتان، اسباب بازی مناسب کودک خود را تهیه کنید.

سوالات متداول

چه اسباب بازی برای کودک دختر منجر به پرورش خلاقیت در آنها می‌شود؟

برخی از بازی های تقلیدی مانند عروسک بازی و خاله بازی به پرورش قدرت تخیل دختران کمک زیادی می‌کند.

بازی های دیجیتالی برای کودکان مفید است یا مضر؟

بازی های دیجیتالی نه تنها مهارت ها را در کودکان پرورش نمی‌دهد بلکه در رشد و خلاقیت کودک محدودیت به وجود می آورد.

بازی چه تاثیری بر رشد کودکان دارد؟

بازی مهم ترین و بهترین راه برای پرورش و رشد مهارت های کلامی، حسی، شنوایی و حرکتی در کودکان است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی - تماس با تلفن ثابت - بدون صفر

09353000102 (سراسری)

09353000102 (تهران)