عوامل تعیین سن مناسب ازدواج

بهترین سن ازدواج به چه عواملی بستگی دارد؟

بقای یک ازدواج به عوامل مختلفی مانند بلوغ عاطفی، جنسی و دیگر مهارت های لازم مانند مهارت های ارتباطی، صمیمیت، کار گروهی و… بستگی دارد. اما در این میان سن ازدواج، یکی دیگر از نکاتی است که باید قبل از ازدواج به آن توجه کرد. در فرهنگ ما در سال های اخیر محدودیت های سنی برای ازدواج مخصوصا برای دختران وجود داشت. به طوریکه در بعضی مناطق دختران بعد از اتمام دبیرستان و یا دانشگاه باید حتما ازدواج می‌کردند. اما امروزه طبق آمار، سن ازدواج چه برای دختران و چه برای پسران در حال افزایش است. اما به نظر شما بهترین سن ازدواج چه سنی است؟ ما در این مقاله به ابعاد مختلف این موضوع می پردازیم.

نمودار سن ازدواج در جهان

نیکولاس ولفینگر محقق جامعه شناس بر اساس تحقیقات خود بر روی میانگین سن ازدواج در دنیا می‌گوید: طبق تجزیه و تحلیل داده های موجود از سال 2006 تا 2010 در نظر سنجی ملی رشد خانواده، ازدواج در اواسط دهه سی زندگی نسبت به ازدواج در دهه بیست زندگی خطرناک تر است و بهترین سن ازدواج، سنی میان 28 تا 32 سالگی است چراکه  آمار طلاق در این محدوده سنی به مراتب کمتر است. طبق آمار، طلاق در زوج هایی که در سن پایین ازدواج می کنند حدود 38 درصد، زوج هایی که در اوایل دهه بیست ازدواج می‌کنند حدود 27 درصد، زوج هایی که حدود 25 تا 29 سالگی ازدواج می کنند، حدود 14 درصد و برای افراد بین 30 تا 34 سالگی حدود 10 درصد است.

برای تعیین سن ازدواج به چه مواردی باید توجه کرد؟

عوامل مختلفی بر تعیین سن ازدواج تاثیرگذار است. افرادی که تصمیم به ازدواج می گیرند، باید مهارت های لازم برای مدیریت یک زندگی را داشته باشند. ما در اینجا به چند مورد اشاره می کنیم:

وضعیت اقتصادی

این مورد بیشتر برای پسران حائز اهمیت است چراکه مسئولیت مالی یک زندگی بر عهده مردان است. معمولا این ثبات مالی بعد از اتمام دوران سربازی و دوران تحصیل برای پسران به وجود می آید.

بلوغ اجتماعی

بلوغ اجتماعی و تعیین سن ازدواج
نقش بلوغ اجتماعی در تعیین سن ازدواج

بلوغ اجتماعی به معنای توانایی لازم دختر و پسر برای مدیریت مالی، احساسی و تربیت فرزندان است و لازمه این بلوغ، کسب مهارت های اقتصادی، اجتماعی، علمی، بهداشتی و … است. زن و مردی که هنوز مسئولیت های زندگی خودشان برعهده والدینشان است، نمی‌توانند مسئولیت یک زندگی را برعهده بگیرند.

ثبات شخصیتی

ثبات شخصیتی تعیین کننده بهترین سن ازدواج
ثبات شخصیتی تعیین کننده سن ازدواج

برای تعیین سن ازدواج، ثبات شخصیتی نیز مهم است. دختر و پسری که هنوز هدفی برای تشکیل یک زندگی مشترک ندارند و یا هنوز نمی دانند که چه از زندگی می‌خواهند، در تصمیمات خود مصمم نیستند و همواره شک و تردید دارندکه فرد مناسب ازدواج برای آنها چه کسی است.

بهترین سن ازدواج از نظر کارشناسان

بهترین سن ازدواج و ازدواج موفق
نقش سن مناسب در ازدواج موفق

بهترین سن ازدواج از نظر کارشناسان برای دختران حدود 22 تا 25 سالگی و برای پسران حدود 27 تا 29 سالگی است. این عدد با توجه به شرایط اقتصادی امروزی در نظر گرفته شده است. در واقع کارشناسان برای بیان این سن این نکته را در نظر گرفته اند که بهتر است در امر ازدواج، سن دختر از پسر کمتر باشد چرا که تحقیقات ثابت کرده است که دختران نسبت به پسران زودتر به بلوغ فکری و عقلی می‌رسند و این اختلاف سن مناسب میان دختر و پسر باعث می‌شود که افکار و طرز فکر شبیه به یکدیگر داشته باشند و پیوند آنها به یک ازدواج موفق ختم شود.

سن مناسب ازدواج برای خانم ها

در قدیم با توجه به اینکه خانواده ها تصمیم گیرنده اصلی در سن ازدواج دخترشان بوده اند، ما شاهد ازدواج زود هنگام بودیم. ازدواج هایی که تنها بر معیار رسیدن دختران به حداقل سن بلوغ شان بوده است. اما امروزه با توجه به ازدواج در سن بالا، تفکر عامه مردم نسبت به سن ازدواج تغییر کرده است. در واقع امروزه دختران با بلوغ کامل عقلی و فکری خود تصمیم به ازدواج می گیرند و بیشتر خودشان را موظف انتخاب همسر آینده شان میدانند نه خانواده هایشان را. بنابراین بهترین سن ازدواج دختر از نظر روانشناسی حدود سن 23 تا 25 سالگی است.

سن ازدواج مناسب برای آقایان

بهترین سن ازدواج پسر از نظر روانشناسی سنی است که پسران از لحاظ اقتصادی و مالی، اجتماعی و فکری به جایگاه مناسبی رسیده باشند. بنابراین، سن ازدواج در ایران برای پسران حدود 26 تا 28 سالگی در نظر گرفته شده است. چر اکه در این سن معمولا پسران هم به سربازی رفته اند و هم درسشان را تمام کرده اند، پس طبیعتا به یک استقلال لازم برای تشکیل خانواده رسیده اند. همچنین، پسران در این سن از لحاظ فکری، شخصیتی نیز به یک ثباتی نسبی رسیده اند و نقش خانواده در ازدواج را یک نقش یاری دهنده می دانند نه تصمیم گیرنده نهایی.

چرا باید در سن مناسب ازدواج کرد؟

ازدواج در سن پایین، ممکن است باعث بروز افسردگی دختر و پسر بعد از ازدواج شوند چرا که حسرت زندگی و خوشی های دوران مجردی خود را از دست داده اند و زندگی شبیه به زندگی هم سن و سال های خود ندارند

. همچنین ازدواج در سن پایین، زوجین را برای پدر و مادر شدن با مشکلاتی روبه رو می‌کند. به طور مثال، دختران زیر 18 سال، توانایی لازم برای گذراندن دوران حاملگی را ندارند و احتمال سقط ناخواسته جنین زیاد است و به دنبال آن احتمال افسردگی دختر وجود دارد.

از طرف دیگر ازدواج در سن بالا نیز با مشکلاتی روبه رو است مانند سخت گیری در انتخاب همسر و یا میل به تنهایی و همچنین اختلاف سنی زیاد میان زوجین، مثلا ازدواج با مرد مسن از مشکلات رایج این ازدواج است. بنابراین ازدواج در سن مناسب، امنیت زندگی زناشویی شما را حفظ می کند.

رابطه سن ازدواج زودهنگام و دیرهنگام با طلاق

بهترین سن ازدواج و آمار طلاق
آمار پایین طلاق در بهترین سن ازدواج

همانطور که پیش تر گفتیم، ازدواج در سن پایین به دلیل نرسیدن به بلوغ لازم فکری، شخصیتی و جنسی احتمال طلاق و جدایی بیشتر است. در طرف مقابل، ازدواج در سن بالا نیز به دلیل کاهش گزینه برای انتخاب همسر روبه رو می‌شوند و میل بیشتری به تنها زندگی کردن دارند. همه این مشکلاتی که بعد از ازدواج در سنین بالا و یا پایین رخ می دهد، امنیت زندگی زناشویی را به خطر انداخته و پیوند میان زوجین را در معرض از هم پاشیدگی قرار می دهد. به همین علت است که آمار طلاق برای قبل از دهه بیست سالگی و برای بعد دهه سی سالگی بیشتر است. بنابراین بهترین سن ازدواج در اواسط دهه بیست است.

سخن آخر

ازدواج مهم ترین پیوندی است که هم از نظر اسلامی و هم از نظر روانشناسی بر آن تاکید شده است. عوامل مختلفی بر یک ازدواج موفق تاثیرگذار است که سن ازدواج یکی از مهم ترین عواملی است که باید به آن توجه کرد. اگر ازدواج در سن مناسب خودش اتفاق نیفتد، رابطه زناشویی شما را معرض خطر قرار می‌دهد چراکه مهارت های لازم برای تشکیل و مدیریت زندگی را ندارند. بنابراین اگر به آمادگی خود برای آغاز زندگی مشترک، تردید دارید بهتر است به یک مشاوره ازدواج مراجعه کرده و از او مشورت بگیرید.

سوالات متداول

نظرات در مورد سن ازدواج چیست؟

بدترین و بهترین سن ازدواج تا به اندازه ای به بلوغ فکری، عقلی، اجتماعی و اقتصادی دختر و پسر بستگی دارد.

شاید سن 22 سالگی برای ازدواج یک دختر مناسب باشد و برای یک دختر دیگر، زود تلقی شود چراکه اطرافیان فکر می‌کنند که هنوز به بلوغ لازم نرسیده اند.

امروزه، تصمیم گیری نهایی در مورد انتخاب همسر با کیست؟

در زمان گذشته، خانواده ها تصمیم گیرنده نهایی برای انتخاب همسر فرزندشان بوده اند. اما امروزه می دانیم که این طرز فکر کاملا غلط است و الان این دختر و پسر هستند که تصمیم نهایی را می گیرند و خانواده ها نقش یاری دهنده را دارند.

سن ازدواج در ایران چند است؟

امروزه باتوجه به شرایط اقتصادی سن ازدواج پسران بین 28 تا 30 سالگی و برای دختران 24 تا  26 سالگی است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره تلفنی - تماس با تلفن ثابت - بدون صفر

09353000102 (سراسری)

09353000102 (تهران)