قصه گویی برای کودکان یکی از موثرترین روش های اصولی پروش شخصیت و تربیت فرزندان است. قصه گفتن برای کودک علاوه بر اینکه به رابطه عمیق میان والدین و فرزندان تاثیر زیادی میگذارد، اهداف تربیتی را دنبال میکند. داستان گویی برای کودکان نیاز به مهارت و گذاشتن وقت کافی دارد. اگر فرزند شما با کتاب و کتاب خوانی همراه شود آینده روشنی را برای خود به وجود خواهد آورد. با ما همراه باشید تا با مزایای قصه گویی و روش های صحیح آن آشنا شویم.
مزایای قصه گویی برای کودکان
پرورش عادت کتابخوانی
یکی از مهم ترین مزایای داستان گویی برای کودکان، پرورش عادت کتابخوانی در آنهاست. وقتی فرزند شما خردسال است و مهارت خواندن ندارد، بهترین راه برای آشنایی کودک با کتاب، قصه گویی است. معمولا بیشتر کودکان در سنین پایین به رفتارهای والدینشان توجه میکنند و از آن ها تقلید میکنند. بنابراین شما برای علاقه مند کردن کودکتان به کتاب خواندن، میتوانید در هر فرصتی که پیدا کردید به صورت غیر مستقیم در مقابل فرزندتان کتاب بخوانید.
گوش کردن و تقویت تمرکز در کودکان

برای اغلب کودکان گوش کردن به یک چیز طولانی خسته و کسل کننده است. قصه گویی برای کودکان بهترین روش برای تقویت مهارت شنوایی است که برای فرزند دلبندتان خوشایند است. برای افزایش تمرکز هم میتوانید یک بازی با کودکتان راه بیندازید. به او بگویید” با دقت به قصه من گوش کن و بعد از تموم شدن داستان، چندتا سوال ازت میپرسم. اگه درست جواب بدی یک جایزه خوب داری”. این کار باعث تمرین و تقویت تمرکز در فرزندتان به همراه بازی و سرگرمی میشود.
افزایش مهارت کلامی در کودک
یکی از مزایای قصه گفتن برای کودکان، گسترش دامنه لغات و آموزش کلمات جدید و آشنایی با تلفظ صحیح آن هاست. کودک شما با دقت به داستان های شما گوش میکند و با کلمات و لغات جدید ارتباط میگیرد. به همین دلیل بعد از مدتی که از قصه گویی شما میگذرد، متوجه میشوید که فرزند شما از لغات و کلمات مختلفی در هنگام حرف زدن استفاده میکند.
افزایش قدرت تخیل و ایده پردازی
قصه گویی خلاق قدرت خیال پردازی کودک را تا حد زیادی پرورش و تقویت میکند. وقتی شما برای فرزندتان داستان های مختلفی تعریف میکنید، فرزند شما همزمان با گوش کردن به قصه، شخصیت ها، مکان ها و اشکال مختلف را به صورت بصری در ذهن خود تصور میکند. در نتیجه تداوم در انواع قصه گویی برای کودکان منجر به پرورش خلاقیت و قدرت تخیل در آن ها میشود.
تقویت حافظه کودک به کمک قصه گویی
برای تقویت حافظه کودک از روش های مختلف داستان گویی برای کودک بهره ببرید. به طور مثال شما میتوانید یک داستان طولانی را در چند شب برای فرزند خود تعریف کنید. هر شب در مورد اینکه داستان دیشب را تا کجا خوانده اید از او سوال بپرسید. از کودک عزیزتان بخواهید تا داستان دیشب را مرور کند تا دوباره ادامه داستان را برایش بخوانید. همه این موارد تمرین هایی اساسی برای تقویت حافظه و پرورش خلاقیت در آن ها میشود.
قصه گویی برای پرورش کودک
اگر یک مادر شاغل هستید و فرصت زیادی برای بودن در کنار فرزندتان ندارید به کمک قصه گویی مفاهیم والای انسانی را به آن ها بیاموزید. معمولا فرزندان از شخصیت های داستان هایی که میشنوند، الگو میگیرند. درون مایه قصه های شما باید در راستای اهداف تربیتی شما باشد. پس به داستان هایی که برای فرزندتان میخوانید توجه کنید و هر داستانی را تعریف نکنید. بنابراین، داستان گویی برای کودکان بهترین راه برای تزریق مفاهیمی مانند شجاعت، انسان دوستی، کمک به دیگران و … است.
آشنایی گسترده با جهان اطراف کودک

توضیح دادن در مورد کشورها، فرهنگ ها و آداب و رسوم مختلف در جهان به کودکان کار دشواری است. کودک شما و یا میزان فهم او، این امکان را ایجاد نمیکند که تمام کشورها را مسافرت کرده و با مردمان مختلف آشنا شود. بنابراین، قصه گویی برای کودکان پیش دبستانی این فرصت را به فرزندتان میدهد تا از طریق داستان با محیط و جهان اطراف خود ارتباط برقرار کرده و به شناخت خوبی برسد.
پرورش کنجکاوی در کودک
حتما تجربه این را داشته اید که وقتی برای کودک خود داستان تعریف میکنید، سوالاتی در ذهن او شکل میگیرد که به دنبال پاسخ آن هاست. شاید فرزند شما در ابتدا اطلاعات و دانسته های زیادی نداشته باشند اما هرچه که بیشتر میگذرد سوالات بیشتری میپرسند. در واقع به همان اندازه که برایشان داستان تعریف میکنید، سوالات آن ها بیشتر میشود و به همان نسبت جواب های بیشتری دریافت میکنند. اگر همین روند ادامه پیدا کند، به مرور زمان هوش و ذکاوت در آن ها تقویت شده و دیگر برای رسیدن به پاسخ از شما سوال نمیپرسند چراکه داستان گویی برای کودکان و به دنبال آن کنجکاوی فرزندان باعث میشود که مغز کودکان بهتر، سریع تر و مبتکرانه تر عمل کند.
تسهیل تحصیلات آکادمیک

قصه گویی برای کودکان پیش دبستانی به طور منظم، اولین گام برای موفقیت تحصیلی است. برخی از کودکان عادت دارند مطالب درسی را تنها طوطی وار خوانده و فقط حفظ کنند. اما تجربه نشان میدهد کودکانی که اهل کتاب خواندن هستند، بیشتر به مفاهیم و درک کردن موضوعات اهمیت میدهند. همین ویژگی به یادگیری و موفقیت تحصیلی بچه ها تاثیر مثبتی میگذارد. همچنین به کمک قصه گویی میتوان برخی از درس های کسل کننده را برای کودک جذاب کرد. مثلا یک درس تاریخی کسل کننده را به صورت یک داستان برای فرزندتان تعریف کنید.
قصه گویی مواجهه کودک با دشواری ها را آسان تر میکند

اغلب کودکان در هنگام مواجه با سختی ها دچار سردرگمی میشوند. شما میتوانید از فرصت قصه گویی برای پرورش ذهنی کودکتان استفاده کنید. به کمک داستان هایی که درمورد مواجه و برخورد شخصیت های مختلف با سختی ها است، به آن ها بیاموزید که زندگی در کنار تمام خوبی ها و لذت هایش، شرایط سخت و دشواری هم دارد. برای همین منظور هر ازگاهی داستان هایی را تعریف کنید که به کودکتان بیاموزد که درد و رنج بخش جداناپذیر زندگی ما هستند. داستان های واقعی کودک شما را برای رویارویی با مشکلات زندگی آماده تر میکند.
روش های صحیح قصه گویی برای کودکان
در یک اتاق راحت که منجر به حواس پرتی در فرزندتان نشود، قصه را تعریف کنید.
در هنگام داستان گویی برای کودکان از حرکات دست، چهره و صداهای مختلف استفاده کنید تا داستان برای فرزندتان جذاب تر شود.
صدایتان را بلند و رسا کنید. صدای شما باید بتواند احساسات مختلف را به کودکتان منتقل کند.
فرزند خود را درگیر قصه و داستان کنید. در وسط قصه از کلماتی مانند ” میدونی” ذهن کودک شما را به خود مشغول میکند.
سخن اخر
قصه گویی برای کودکان یکی از موثرترین روش های تربیتی برای نهادینه کردن ارزش های اخلاقی در خردسالان است. در واقع قصه گویی یک بیان خلاقانه است که شنونده را درگیر داستان کرده و افکار او را در راستای اهداف داستان همراه میکند. قصه گویی برای فرزندان فرصت مناسبی برای پرورش قدرت تخیل و حس داستان پردازی در کودکان محسوب میشود. اگر شما فکر میکنید که مهارت کافی برای قصه گویی ندارید، میتوانید دوره ی آموزش قصه گویی برای کودکان را زیر نظر مشاوره کودک بگذرانید. از اینکه تا انتهای مقاله همراه ما بودید، متشکریم.
سوالات متداول
قصه گویی خلاق یعنی چه؟
قصه گویی خلاق به معنای روایت داستان هایی است که اهداف تربیتی مختلفی را دنبال میکند. داستان هایی که موضوعات شبیه به هم دارند، به مرور زمان فرزند شما را خسته میکند. بنابراین شما میتوانید داستان هایی در حوزه های مختلف، علوم شناسی، تاریخ شناسی و … را متناسب با سن کودکتان استفاده کنید.
قصه گویی برای کودکان چه فوایدی دارد؟
قصه گویی یکی از موثرترین روش های تربیتی کودک و تقویت مهارت های کلامی و شنیداری در آن هاست. در روانشناسی، قصه گویی فواید و اثرات زیادی دارد که ما در این مقاله به 10 مورد پرداختیم.
منظور از فنون قصه گویی برای کودکان چیست؟
یکی از موارد فنون قصه گویی برای کودکان این است که داستان را به همراه حرکات دست، چهره و صداهای مختلف تعریف کنید. این کار جذابیت قصه گویی را برای فرزندتان دوچندان میکند.
مشاوره کودک فمیلیکو
در مرکز روانشناسی کودک فمیلیکو در خصوص قصه گویی برای کودکان، نکاتی را بیان کردیم. اگر شما هم نکاتی به ذهنتان می رسد و در این پست از آن صحبت نشده است، بهتر است تا آن را در قسمت نظرات بنویسید تا دیگران هم از آن استفاده کنند و از سوی دیگر در مقاله دیگری به صورت اختصاصی به آن پرداخته شود.