همانطور که میدانید دوره نوجوانی دورهای بسیار حساس و پر از بحران است. گرایش نوجوانان به جنس مخالف در این سن به دلیل رسیدن به بلوغ از نظر جنسی، عاطفی، روانی و دیگر ابعاد بسیار زیاد است. این مسئله در صورتی که به درستی هدایت و کنترل شود نگران کننده نخواهد بود و به معنای روند صحیح رشد در فرد میباشد. گرایش نوجوانان به جنس مخالف در دختران و پسران متفاوت است. به طوری که دختران مایل به برقراری رابطه عاطفی و پسران تمایل به روابط جنسی دارند. در این مقاله قصد داریم به علل گرایش دختر و پسر و پیامدهای روابط ناسالم این دوره از زندگی افراد بپردازیم. با فمیلیکو همراه باشید.
دلایل گرایش و دوستی با جنس مخالف در نوجوانان
روانشناسان معتقدند دلیل به وجود آمدن عشق های مخفیانه در نوجوانی، محدودیتهایی است که دختر و پسر در زندگی خود احساس میکنند. هرچه این محدودیت بیشتر باشد تمایل نوجوان برای برقراری رابطه مخفیانه با جنس مخالف بیشتر خواهد شد. علاوه بر آن تمایل دختران برای داشتن دوست پسر به دلیل فقر و کمبود محبت عاطفی در محیط خانواده به ویژه رابطه با پدر است. اگر رابطه پدر و دختر به درستی شکل بگیرد، به گونهای که پدر نقش یک دوست صمیمی از جنس مخالف را برای دخترش ایفا کند و او را از عشق و محبت سیراب کند، دختر هیچگاه تن به این روابط سطحی و ناسالم نخواهد داد. برخی از مهمترین علل برقراری ارتباط با غیر همجنس به شرح زیر میباشد.
دنبال کردن تجربه های جنسی
در زمانهای گذشته، زمانی که افراد نیاز جنسی را در خود احساس کرده و قادر به کنترل آن نبودند، در اوایل جوانی ازدواج میکردند. در نتیجه این نیاز از راه درست و معقول آن رفع میشد. امروزه به دلیل افزایش آمار ازدواج در سن بالا و مشکلاتی که برای ازدواج جوانان وجود دارد، گرایش به ارتباط با جنس مخالف در نوجوانان افزایش یافته است. هدف آنان نیز از برقراری این روابط رفع نیازهای عاطفی و جنسی است.
تغییرات دوران بلوغ
تغییرات بدن از نظر جسمی و روانی و گرایش به جنس مخالف مهمترین تغییرات دوران بلوغ در دختران و پسران میباشد که روندی طبیعی است. در این دوره فرد با نیازهایی عاطفی و جنسی که در خود احساس میکند به سرعت عاشق شده و اغلب وارد رابطهای ناسالم میشود که آینده او را به خطر میاندازد.

تضعیف اعتقاد افراد
یکی دیگر از دلایل تمایل نوجوانان به جنس مخالف، تضعیف اعتقادات است. معمولا افرادی که در خانوادههایی با اپن مایند و به اصطلاح روشن فکر و بدون محدودیت پرورش یافتهاند، بیشتر از سایر افراد مایل به برقراری رابطه با جنس مخالف خود هستند.
سرپوش گذاشتن بر مشکلات روحی
برخی از نوجوانان در دوران بلوغ دچار نوسانات خلقی شدیدی میشود که گاهی منجر به بروز استرس یا افسردگی در آنان میگردد. به همین دلیل انگیزه گرایش به جنس مخالف برای مقابله و فرار از این احساسات افزایش مییابد. در این صورت این با آسیبهایی که این روابط دارند، این مشکلات شدیدتر از قبل ظاهر میشوند.
رفع کمبودهای عاطفی فرد
یکی دیگر از دلایلی که باعث رابطه نوجوان با جنس مخالف میشود، برطرف نشدن نیازهای عاطفی آنان در کانون خانواده است. از این رو نوجوانان برای جبران این کمبود به برقراری روابط قبل از ازدواج میپردازند.

ازدواج و تشکیل زندگی
برخی از افراد هنگام شروع یک رابطه، ازدواج را هدف اصلی و شناخت یکدیگر در این رابطه را اولویت خود قرار میدهند. در بسیاری از این موارد به دلیل مخالفت خانوادهها به سرانجام نمیرسد؛ به نوعی حس استقلال طلبی در نوجوانان باعث میشود که احساس کنند آماده تشکیل زندگی هستند و میخواهند این اتفاق هرچه سریعتر بیفتد.
چشم و هم چشمی میان دوستان
اکثر نوجوانان این حرفها را از دوستان خود میشنوند که « چجوری تا الان دوست پسر/ دوست دختر نداشتی؟» یا « خیلی خوبه که یک پسر/ دختر دوستت داشته باشه و هواتو داشته باشه». این نوع حرفها فشارهایی است که نوجوانان از سوی همسالان و دوستان نزدیک خود متحمل شده و اغلب زیر این فشارها وارد این روابط میشوند. گرایش نوجوانان به جنس مخالف و رابطه با آنان به دختران احساس دوست داشتنی بودن و جذاب بودن و به پسران احساس مردانگی و قدرت میدهد.
نشانههای رابطه ناسالم در دوران نوجوانی چیست؟
بسیاری از نوجوانان به دلیل گرایش به ارتباط با جنس مخالف، وارد رابطهای میشوند که ناسالم است. اما به دلیل وابستگی شدید چشم خود را روی مشکلات بسته و قبول نمیکنند که این رابطه به ضررشان خواهد بود. در مواردی هم این وابستگی و محبت ظاهری منجر به ازدوج در سن پایین میگردد. در ادامه برخی از نشانههای رابطه ناسالم را ذکر می کنیم.
- دعوا و بحث مداوم و در برخی موارد درگیری فیزیکی
- عدم ابراز علاقه و حمایت
- دروغ گفتن و پنهان کاری شریک عاطفی
- رعایت نکردن احترام به شما و خانوادهتان
- بددهن بودن و توهین کردنهای زیاد
- محدود کردن فرد
- دخالت در حریم شخصی
- پیگیری فرد مقابل درباره رابطه جنسی یا لمس مدام بدن

پیامد های روابط دختر و پسر در دوران نوجوانی
روابط افراد در این دوران آسیبهای جسمی و روانی بسیاری را به آنها وارد میکند که در ادامه پیامدهای اینگونه روابط را بررسی خواهیم کرد.
بروز اضطراب و استرس
گرایش نوجوانان به جنس مخالف و ایجاد رابطه با آنان سبب بروز استرس و اضطراب در آنان میشود. دلیل افزایش استرس در این افراد، ناسالم بودن و نامشخص بودن سرانجام اینگونه روابط است.
سوء مصرف مواد مخدر، الکل و سیگار
عاشقی در نوجوانی و بودن در روابط ناسالم و همنشینی با افراد نادرست، دختران و پسران زیادی را به راههای اشتباه و مصرف مواد و الکل می کشاند. علاوه بر آن بسیاری از افراد پس از به هم خوردن رابطه و جدایی برای فراموشی و آرام کردن خود، سیگار کشیدن و مصرف مواد را انتخاب میکنند. در نتیجه آسیبهای جبرانناپذیری را به نوجوانان در سنین پایین وارد می کند.
عدم انگیزه برای اهداف مهم
داشتن دوست دختر و یا دوست پسر و به طور کلی رابطه با جنس مخالف، انرژی زیادی از فرد میگیرد. در نتیجه باعث میشود به دلیل درگیری ذهنی و روانی، اضطراب، وابستگی و موارد دیگر فرد از اهداف خود که مهم ترین آن تحصیل است دور شود.
وابستگی های عاطفی
یکی از پیامدهای ارتباط با جنس مخالف و داشتن رابطه ناسالم، وابستگی است. زمانی که فرد در یک رابطه ناسالم قرار دارد معمولا این وابستگی یک طرفه است و این فرد بیشترین آسیب را پس از جدایی میبیند. علاوه بر آن در صورتی که فرد رابطه فیزیکی و جنسی را نیز تجربه کرده باشد، این وابستگی شدیدتر خواهد بود.

سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم به دلیل افزایش روابط ناسالم در میان نوجوانان و نگرانی خانوادهها، دلیل وابستگی به جنس مخالف و گرایش به آنان را بررسی کنیم. به خانوادهها توصیه میشود برای اینکه بهترین برخورد را با نوجوان عاشق خود داشته باشند از مشاوره و تکنیکهای روانشناسی نوجوانان بهرهمند شوند. زیرا هرگونه خشونت و رفتار نامناسب سبب دوری فرزند از خانواده و والدین میشود. از اینکه تا پایان این مقاله با ما همراه بودید از شما متشکریم.
سوالات متداول
علل گرایش دختر و پسر در دوران نوجوانی چیست؟
اصلیترین دلیل گرایش نوجوانان به جنس مخالف رسیدن به بلوغ و تجربه احساسات جدید است.
دلیل تمایل دختران برای رابطه با جنس مخالف چیست؟
اغلب دختران به دلیل کمبودهای عاطفی و رفع این نیاز تمایل به برقراری رابطه دارند. زیرا در این روابط محبت میبینند و احساس جذابیت و اعتماد به نفس خواهند داشت.
آسیبهای روابط عاطفی و جنسی نوجوانان چیست؟
عشق در نوجوانی و تجربه اینگونه روابط در صورتی که با شکست و جدایی مواجه شود پیامدهای بسیاری دارد. آسیبهای جسمی و روانی مانند افسردگی، اضطراب، عارضههای قلبی، مصرف مواد مخدر و الکل و… از پیامدهای این روابط است.
مشاوره کودک فمیلیکو
مشاوره کودک فمیلیکو در خصوص نحوه صحیح از شیر گرفتن کودک نکاتی را بیان کردیم. اگر شما هم نکاتی به ذهنتان می رسد و در این پست از آن صحبت نشده است، بهتر است تا آن را در قسمت نظرات بنویسید تا دیگران هم از آن استفاده کنند و از سوی دیگر در مقاله دیگری در حیطه کودک و نوجوان به صورت اختصاصی به آن پرداخته شود.